Baletanke za sva vremena

Pedesetih i šezdesetih godina su ih nosile i Brižit Bardo i Odri Hepbern i mnoge sledbenice trenda koje su u njima mogle u isto vreme da izgledaju i mladalački opušteno, sportski i neformalno ali i sofisticirano, elegantno i zavodljivo 

Tajna baletanki je možda u tome što, potpuno jednostavne i ravne, naglašavaju članak i deo noge i, u dobrim odevnim kombinacijama ističu ženstvenost koja je iskonska i pomalo infantilna. Baletanke su uvek prisutne na modnoj sceni ali su od pre nekoliko sezona postale aktuelnije - pojavile su se u novim materijalima i formama - četvrtast vrh, špicast vrh, jednobojna koža, razni printovi... 

Dizajnerska mašta može svašta  U skladu sa trendom koji ovog proleća promoviše ženstvenost (dizajneri su najavili nove, lepršave i ženstvene haljine, suknje i tunike raznih boja i oblika) najavljuju se i raznolike baletanke – posebno će se nositi jarke boje i metalik nijanse. 

"Istina je da baletanke kao modni detalj s pravom danas nazivamo klasikom. Ali ono što je karakteristično i svakako nezanemarljivo je da one iz sezone u sezonu dobijaju novo obličje- kao i sve u modnoj industriji. Upravo ta nova dizajnerska rešenja opravdavaju njihovo prisustvo u modi i garantuju dugovečnost. Treba naglasiti da upravo njihova jednostavnost otvara velike mogućnosti u dizajnerskim inovacijama" - navodi Ivana Desnica, dizajner.

Iako jednostavne treba ih znati nositi  Preporuke kako nositi ovu obuću ne treba ignorisati. Pošto su potpuno ravne, baletanke, naravno, čine da noga izgleda kraće tako da niže žene treba da ih nose sa kratkim suknjama.

Najbolje stoje ženama srednjeg i višeg rasta a preporučljivo je nositi ih uz kapri pantalone, šorceve, kratke suknje od džinsa.

Baletanke od satena ili sa ukrasima (aplikacijama, kamenčićima) na prednjem delu mogu da budu doprinos elegantnom i otmenom outfitu dok one od kože ili platna, jednobojne ili dezenirane predstavljaju opuštenu, dnevnu varijantu. 

Baletanke koje se nose sa predugim pantalonama uskih nogavica nabranim na bokovima i sa dugim suknjama mogu da stvore utisak ’’progutane’’ figure, odnosno vizuelno da skrate čitavu figuru. Najbolje izgledaju kada se vidi deo noge (dakle uz ¾ pantalone) i, (ne)potrebno je naglasiti- najbolje izgledaju kada se nose bez čarapa.

Baletanke su udobne, praktične, mekane i, u proleće i leto svakodnevni izbor mnogih devojaka i žena. Važno je znati hodati u njima, ne mučiti svoje stopalo i kičmu ako vam je ova obuća previše ravna, i dobro proceniti koji oblik najviše odgovara vašem stopalu. I, naravno kreirati odevnu kombinaciju koja odgovara i figuri, i raspoloženju i prilici i vremenskoj prognozi. Ali to je već posebna umetnost.

Jelena Jovanović

Pogledajte još