DANAS JE SVETI SAVA: Šta žene treba da urade i zašto se jede žito

Rastko Nemanjić, potonji Sveti Sava, rođen je između 1170. i 1175, a upokojio se u Gospodu 27. januara 1235. u Manastiru Trnovo u Bugarskoj.

U srpskom narodu rašireno je verovanje da je Sveti Sava činio razna čuda. Mnogi mu se i danas molitvom obraćaju da im pomogne. Sveti Sava je pravi primer epifanije - verovanja da svetitelji često pohode ljude u ovozemaljskom svetu. Veruje se da on stalno putuje po svim zemljama gde žive Srbi.

Srpski narod od svih svetitelja najviše poštuje Svetog Savu. Zbog toga mu pripisuje razne božanske moći. Jedna od njih, po ugledu na starozavetnog Mojsija, jeste i sposobnost da jednim udarcem štapa stvori izvor vode u potpuno bezvodnom kraju. Srpski narod smatra da se tamo dobija životna moć, da se leče mnoge bolesti, pa su oko takvih izvora podizane mnoge bogomolje. Kultne vode se zovu svetinja. Običaj je da žene dolaze da se kupaju, a posle kupanja se u izvor baca srebrni novčić. Posebno je zdravo kupanje noću uoči mlade nedelje. Neki bolesnici dođu uveče uoči mlade nedelje, budu u crkvi na službi, spavaju u crkvenoj kući, kupaju se noću i izjutra u nedelju prisustvuju službi u crkvi.

Običaj je da svako ko ima đaka na Svetog Savu obavezno u svojoj kući pravi slavsko žito.

Slavi se kao krsna slava.

Pogledajte još