Osuda nasilja

NJUJORK, 18. novembar 2009. (FoNet) - Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija osudio je pojačane napade ugandske pobunjeničke Božije vojske otpora u Kongu, Centralnoafričkoj Republici i Sudanu i pozvao te zemlje da sa UN razmenjuju informacije, kako bi pokušali da zaštite civile, posebno žene i decu, javlja danas AP.

Ugandski pobunjenici često prelaze granicu tih triju država, ubijaju civile i otimaju decu, da bi ih koristili kao borce i seksualno roblje.

Prema podacima UN, u prvoj polovini ove godine, pripadnici Božije vojske otpora su na severoistoku Konga ubili 1.200 civila, a 1.500 oteli.

Savet bezbednosti je posle zatvorene sednice oštro osudio pojačane napade pobunjenika koji su doveli do "smrti, otmica i raseljenja hiljada civila".

Božija vojska otpora se bori protiv ugandske vlade više od 20 godina, optužujući je za diskriminaciju plemena na severu zemlje.

Kada se vođa pobunjenika, Džozef Koni, prošle godine nije pojavio na potpisivanju mirovnog sporazuma, ugandska armija je od decembra do marta u Kongu preduzela zajedničku akciju sa snagama iz Konga i južnog Sudana protiv Božije vojske otpora.

Pobunjenici su se posle toga podelili u nekoliko manjih grupa.

Prošlog meseca je organizacija Lekari bez granica saopštila da se nasilje pripadnika Božije vojske otpora proširilo sa severa Konga na obližnja područja.

Pogledajte još