TRADICIJA DUŽA OD VEKA: Obeležen 106. rođendan Olimpijskog komiteta Srbije

0

U beogradskom Hotelu Moskva, gde je 23. februara 1910. osnovan Srpski olimpijski klub, danas je obeležen 106. rođendan Olimpijskog komiteta Srbije.

Lovorov venac, koji se tradicionalno na ovaj dan polaže na spomen ploču ispred Hotela Moskva, ove godine položili su potpredsednik OKS Žarko Paspalj i Njena ekselencija ambasadorka Federativne Republike Brazil Izabel Kristina de Azavede Heveret.

Uz intoniranje himne Republike Srbije, zastavu Olimpijskog komiteta Srbije podigli su Rašo Jevremović, Milica Kovačević i Anja Ilić, članovi Olimpijskog tima Srbije koji je predstavljao našu zemlju na nedavno završenim II Zimskim olimpijskim igrama mladih u Lilehameru.

U svom obraćanju zvanicama, potpredsednik Olimpijskog komiteta Srbije Žarko Paspalj rekao je: „Malo je zemalja na svetu koje mogu da se pohvale ovako dugom olimpijskom tradiciojom. Osnivači Srpskog olimpijskog kluba, predvođeni Generalom Svetomirom Đukićem, bili su vizionari svog vremena, a mi danas nastavljamo koracima naših prethodnika i osnivača i nastojimo da dodatno obogatimo naše olimpijsko nasleđe za neke buduće generacije.“

Osvrćući se na rezultate sportista Srbije u predolimpijskoj godini Žarko Paspalj je istakao: „Predolimpijska godina bila je sjajna za naše sportiste. Brojne svetske, evropske medalje, trofeji i sjanih 15 medalja na Evropskim igrama u Bakuu, daju nam za pravo da verujemo da će igre u Riju biti uspešnije od onih u Londonu.“

Njena ekselencija ambasadorka Brazila Izabel Kristina de Azavede Heveret istakla je da će Igre u Rio de Žaneiru biti prve Igre čiji će domaćin biti jedna zemlja u razvoju: „Svesni smo da je samim time na nama velika odgovornost po pitanju dobre organizacije i iz tog razloga pobrinuli smo se za razvoj infrastrukture koji će doprineti tome da se grad domaćin potpuno preobrazi i to u skladu sa konceptom održivog razvoja.“ Amasadorka Brazila poželela je sportistima Srbije puno uspeha u Brazilu: „Sportistima Srbije želim ugodan boravak i puno medalja na Olimpijskim igrama u Riju, a svim građanima Srbije koji će posetiti Rio u periodu Igara želim što više nezaboravnih trenutaka. Brazil će sa zadovoljstvom da vas lepo dočeka i ugosti.“

Po okončanju svečane ceremonije u hotelu Moskva za sve zvanice priređen je svečani koktel na kojem je isečena “Olimpijska torta”.

Svečanosti je prisustvovao i predsednik Međunarodne Rvačke federacije i član Međunarodnog olimpijskog komiteta Nenad Lalović. Među zvanicama su bili i proslavljeni olimpijci, prijatelji i partneri Olimpijskog komiteta Srbije, kao i predstavnici ministarstva Omladine i sporta Republike Srbije.

Foto: Promo

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.