fbpx

DOLIJAO: Terorista s briselskog aerodroma uhapšen pred zgradom tužilaštva

Šefu, viđen na video snimku s kapom na glavi, treći je terorista koji je, prema listu Het nivsblad viđen i u blizini metro stanice Malbek gde se razneo eksplozivom islamski ekstremista koji je ubio 20 i ranio više desetina ljudi.

Policija je Šefua u četvrtak uveče uhapsila pošto ga je opazila u automobilu Sitroen 4 dok je polako prolazio ispred zgrade državnog tužilaštva i sad je tužilac protiv njega podigao optužnicu "zbog učešća u delovanju terorističke grupe, terorističkih ubistava i terorističkih ubistava u pokušaju".

Tužilaštvo navodi "ozbiljne nalaze koji su podudarni" i koji Šefua neposredno dovode u vezu s terorističkom grupom koja je u eksplozijama na aerodromu i metrou u Briselu usmrtila 28 osoba, što je, kako su saopštile vlasti, nešto manje nego što se dosad smatralo, ali je u tim jezivim pokoljima ranjeno više od 300 ljudi.

Istraga je o Šefuu dobila dragocene podatke od šofera taksija koji je na dan atentata trojicu terorista iz skrovišta u četvrti Skarbek vozio na aerodrom s tri kofera u kojima je bio eksploziv, a još dva kofera s eksplozivom, srećom, nisu ukrcana jer u taksiju nije bilo mesta.

Fejsal Šefu je sebe prikazivao kao novinara koji je, pored ostalog, u kratkim video reportažama tvrdio da belgijske vlasti u zatvorima zlostavljaju osuđenike muslimane i za to krivio i belgijske medije.

Belgijski gradonačelnik Ivan Majer je saopštio da je "opasno delovanje" Šefua dobro poznato vlastima i rekao da je na to upozorio policiju, pored ostalog i zbog toga što je Šefu "vrbovao lica za uključivanje u ekstremističke grupe".

Izvor: novimagazin/nadlanu

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.