Izborna poruka hrvatskih biskupa

ZAGREB, 24. novembar 2009. (FoNet) - Crkva i demokratija? Ko čija pravila igre može i sme da promoviše? Ko na koga da utiče? Ako te dileme ponegde i ima, izgleda da je u Hrvatskoj više nema.

Hrvatski biskupi su, naime, pre predsedničkih izbora poslali poruku kakav mora biti novi šef države: treba da je katolik, domoljub i moralna osoba.

"Iz vrednosti koje mora promicati – protiv pobačaja i radne nedjelje, za vjeronauk u školi – svoju bi političku pragmatiku morao, očito, temeljiti na kršćanskom nauku", piše "Večernji list".

Prema anketi ovog dnevnika s predsedničkim kandidatima, crkvenim stavovima najbliži su Milan Bandić, Andrija Hebrang, Josip Jurčević i Miroslav Tuđman.

"Jutarnji list", pak, konstatuje da, kako se predsednička kampanja zahuktava, neki kandidati "kao nikada do sada žele svjedočiti što veću bliskost s Crkvom" te da se Hebrang, Bandić i Dragan Primorac "rado slikaju s predstavnicima Crkve".

"Hebrang je, recimo, svoj program predočio biskupu Barišiću u Splitu, Primorac obvezatno posjećuje crkvene institucije kao da se kandidira za biskupa, a Bandić stalno spominje kršćanske obiteljske vrijednosti i Boga", piše "Jutarnji".

Stoga se postavlja pitanje - hoće li Crkva preferirati nekog iz tog kandidatskog trojca i tako uticati na ishod izbora? I sme li to?

Spomenuti trojac, po mišljenju dobro informisanih, odgovara "više ili imanje kriterijima koje je Crkva postavila kao potrebne kvalitete novog predsjednika". Iz krugova bliskih Kaptolu to i potvrđuju, ali za "Jutarnji" kažu da se Crkva "više protivi dolasku nekog sličnog Stjepanu Mesiću... nego što će gurati nekog od spomenute trojice".

Teolog Adalbert Rebić je to bez uvijanja i objasnio, rekavši da "ne bi bilo u redu da u zemlji u kojoj ima više od 90 posto vjernika (teista), predsjednik bude ateist".

Don Ivan Grubišić, sociolog religije, takođe je siguran da podršku biskupa neće dobiti Vesna Pusić ni Ivo Josipović, jer su po tome slični Mesiću, ali da je mogu dobiti Hebrang, Bandić ili Primorac.

Rebić, međutim, tvrdi da Crkva "nije i neće pozvati građane da glasuju za konkretnog kandidata niti će "davati upute oko glasovanja". Grubišić se slaže s tim, ali ima i dodatno objašnjenje.

"Crkva javno i poimence neće promovirati nijednog kandidata. To je diplomacija Crkve... No, Crkva će već naći mogućnost kako se opredijeliti, jer je politički izbor novog predsjednika za nju i te kako važan", kaže on.

Detalji su, u svakom slučaju, sasvim nevažni, jer Crkva posle poruke svojih biskupa i ne mora "javno podržati" nijednog kandidata.

Pogledajte još