Orthodox Celts

Na kraju zelene zime, pod zelenim svetlima bine SKC-a, srpski Kelti u zeleno-belim The Celtic F.C. dresovima uz irski-zeleno obojenu muziku Orthodox Celts-a, proslavili su Dan Sv. Patrika

Svi žele da budu Irci na Dan Sv. Patrika! Kao i godinama unazad, i ovog 17. marta brojni ne-Irci širom sveta pridružili su se veselim paradama u čast Sv. Patrika, zaštitnika svih Iraca. Na svim meridijanima, od mother Ireland do jakog irskog uporišta u SAD, bezbroj trolistih detelina (shamrock), irskih trobojki i krigli Guinness piva, praćenih poletnom folk muzikom, prošetalo je glavnim ulicama brojnih svetskih gradova.

Ne mogu svi da odu u Njujork i učestvuju u paradi posvećenoj Sv. Patriku koju prati više od dva miliona ljudi. Iako je njujorška najveća, većina ’’Iraca svih nacija’’ sanja da ode u Dablin na petodnevnu proslavu posvećenu svetitelju za koga se veruje da je uzdizao mrtve, proterao sve zmije iz Irske i prvi simbolično povezao tri lista šamroka sa hrišćanskim svetim trojstvom.

I ’’bdg Kelti’’ imaju svoj način slavljenja ovog irskog nacionalnog praznika – kao i prethodnih 14 godina uz muziku benda ’’Orthodox Celts’’!

Najtvrđe krilo ’’srpskih Iraca’’, koji – kako nam Milan, veliki poštovalac irske kulture, kaže – "osećaju duboku vezu između napaćenih zemalja Srbije i Irske’’, dovelo je SKC do usijanja tokom, ali i pre početka koncerta. Čekajući punih sat vremena da srpska fešta u čast Sv. Patrika počne, veselo nestrpljiva publika je uz navijačke melodije dozivala bend i frontmena Acu Seltika.

Nakon nekoliko pokliča ’’Javi se Aco!’’ i ’’Kelti! Kelti!’’, koncert je počeo. Bez postepenog podizanja atmosfere - odmah uz vrisak, podignute ruke i stari hit ’’Irish Rover’’. Energična publika je skakala tokom svih pesama, dok su usne pravilno pratile stihove.

A u pristojno popunjenoj sali, već nakon treće-četvrte pesme ozbiljna vrućina... Ništa ne smeta momcima u dresovima The Celtic F.C., devojkama u minićima i cokulama na tragu brzih Riverdance pokreta, a još manje najhrabrijem momku od svih u perfektno ispeglanom kiltu. ’’Za koje novine? Je l’ ću da izađem u nekom gay časopisu?’’ – uz osmeh kaže ovaj fan Orthodoxa, dok mu znoj od skakanja u prvim redovima kaplje sa lica.

Najavljujući novi album ’’One, Two... Five’’, Aca i uigrana "Orthodox Celts" ekipa, brojne hitove sa prethodnih albuma "presekli" su novim pesmama. Nakon četiri i po godina diskografskog, ali ne i koncertnog mirovanja, Orthodoxi su novim stvarima, čini se, zadovoljili svoje najodanije fanove.

Dok se ne savlada novo irsko gradivo, svi koji su IRA bedževima slali jasne političke poruke, a prosipanjem piva oživeli atmosferu irskih pabova, na naš – možda brojčano ne tako svetski impozantan, ali svakako lep – način su se odlično proveli uz hitove ’’Green Roses’’, ’’Far Away’’, ’’The Celts Strike Again’’, ’’Rocky Road to Dublin’’... 

Tekst: Katarina Milovanović
Foto: Sanja Knežević

Pogledajte još