Više od 57 odsto građana protiv gradnje minareta

ŽENEVA, 29. novembra 2009. (Beta-AFP/AP) - Više od 57 odsto Švajcaraca odlučilo je u nedelju na referendumu da se zabrani izgradnja minareta u zemlji, zvanični su rezultati referenduma.

Rezultati referenduma će dovesti do promene člana 72 švajcarskog ustava, koji se odnosi na odnose između države i religije. Zabrana gradnje minareta biće u ustavu predstavljena kao "mera namenjena održavanju mira između članova različitih verskih zajednica".

Desničarske stranke, predvođene Švajcarskom narodnom partijom, minarete smatraju simbolom militantnog islama, a ranije su već organizovale kampanje protiv imigranata. Muslimani čine oko šest odsto od oko 7,5 miliona građana Švajcarske.

Privrednici smatraju da će zabrana gradnje minareta teško pogoditi švajcarsku ekonomiju pošto bi se uvredili bogati muslimani koji koriste usluge ovdašnjih banaka, posećuju mesta za odmor i kupuju luksuznu robu švajcarske izrade. U Švajcarskoj već postoje četiri minareta i oni neće biti srušeni ako građani prihvate ovaj predlog.

Pogledajte još