Sadam Husein želeo da ućutka Slobodnu Evropu?

PRAG, 30. novembra 2009. (Beta) - Češki kontraobaveštajci uspeli su da spreče teroristički napad na sedište američkog radija Slobodna Evropa u Pragu koji je irački predsednik Sadam Husein navodno naredio 1999. godine, tvrdi češka Bezbednosna informativna služba (BIS).

"Sadam Husein je želeo da se Slobodna Evropa zauvek ućutka. Naredio je svojim agentima da prekinu emitovanje radija. Za tu operaciju izdvojio je znatna sredstva", potvrdio je plan češkoj televiziji Nova portparol BIS Jan Šubrt.

Češka civilna kontraobaveštajna služba za planirani teroristički napad saznala je kada je 1999. godine počela da prati iračke špijune koji su dolazili u Prag. Jedan agent BIS-a uspeo je 2000. godine da se infiltrira u iračku ambasadu u Pragu, javljaju u ponedeljak češki mediji.

Tako se saznalo za plan da irački agenti na sedište radija u zgradi u srcu Praga ispale protivtenkovske granate iz jednog stana u obližnjoj ulici koji su Iračani nastojali da iznajme. Posle terorističkih napada na Njujork 11. septembra 2001. godine oko zgrade radija postavljene su i betonske prepreke, a na neko vreme i vojni oklopni transporteri. Iračani od svog plana nisu odustajali i 2002. godine BIS je od svog agenta već dobila detalje napada na Slobodnu evropu.

Pogledajte još