EU zvaničnici različito o zabrani minareta

BRISEL, 30. novembra 2009. (Beta-AFP) - Evropljani su danas izrazili žaljenje zbog odluke Švajcaraca na referendumu da se zabrani izgradnja minareta u njihovoj zemlji, i izrazili zabrinutost da bi takva odluka mogla da se protumači u muslimanskom svetu kao žigosanje islama.

Više od 57 odsto Švajcaraca juče je na referendumu odlučilo da se zabrani izgradnja minareta u zemlji. "Ne treba dati utisak da se stigmatizuje jedna vera, u ovom slučaju islam", rekao je francuski ministar za imigraciju Erik Beson po dolasku u Brisel na sastanak ministara EU.

Švedska, aktuelna predsedavajuća EU, ocenila je kao "iznenađujuće" da se takvo jedno pitanje postavlja na referendumu. "U Švedskoj se takvim pitanjem bave urbanisti i izabrani lokalni zvaničnici", rekao je švedski ministar unutrašnjih poslova Tobijas Bilstrom.

"Švajcarci imaju izvrstan sistem konsultovanja naroda, ali nekad može da bude upotrebljen na loš način, kao u ovom konkretnom slučaju", ocenila je švedska ministarka zadužena za integraciju Nijamko Sabumi, koja je afričkog porekla.

Švajcarska ministarka pravde Evelin Vidmer Šlumpf nije krila nelagodnost kada je stigla u Brisel, navodi agencija Frans pres. "Objasniću našim partnerima da se ne radi o glasanju protiv muslimanske vere, već samo protiv minareta", rekla je ona dodajući da se uŠvajcarskoj poštujeo slobodu veroispovesti.

Pogledajte još