Mišljenje o Kosovu verovatno neodređeno

LONDON/BEOGRAD, 30. novembra 2009. (Beta) - Mišljenje Međunarodnog suda pravde o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova biće "po svemu sudeći neodređeno", zbog toliko različitih stavova o pitanju samoopredeljenja i presedana koji bi mogao da se napravi, ocenjuje britanski nedeljnik Ekonomist u najnovijem broju.

List smatra da bi se Srbija našla u neprilici čak i kad bi se desilo neočekivano i Sud jasno presudio protiv kosovskih vlasti.

"Ironija je da čak i kad bi Sud presudio protiv Kosovara, Srbija bi bila potpuno nesposobna da apsorbuje dva miliona neprijateljski nastrojenih Albanaca", ocenjuje list.

Ekonomist ističe da neki srpski zvaničnici privatno priznaju da je pravi cilj obraćanja Sudu da se Srbija otarasi Kosova, a ne da ga povrati.

"Oni žele da izmanevrišu Kosovare u poziciju u kojoj se osećaju primorani da se vrate za pregovarački sto, u kom trenutku bi Srbija mogla da predloži razmenu severa Kosova sa većinskim srpskim stanovništvom za Preševsku dolinu u Srbiji, gde većinom žive Albanci", dodaje Ekonomist.

Pogledajte još