Masovni štrajkovi razvaljuju Evropu!

Ipak, najveći štrajkovi najavljeni su u Španiji, gde je počeo opšti štrajk, drugi u poslednjih godinu dana. Meta štrajkača ponovno će biti donji dom Parlamenta, ispred kojeg će štrajkači provesti noć. Slično će biti i u Portugalu i u Grčkoj, gde će prestati da rade javne i privatne firme i javna uprava.

POGLEDAJTE I: Masovni štrajkovi širom Evrope - FOTO

(old_image)

Tok događaja:

Detalj sa Madridskih ulica

10:20 Današnji dan označen je kao "Prvi panevropski generalni štrajk", u kojem će učestvovati više od 40 sindikata iz 23 države u Europi.

10:45 U Italiji je počelo okupljanje štrajkača u Firenci. S druge strane, iz Velike Britanije stižu vesti o zastoju u vazdušnom saobraćaju, budući da su otkazani gotovo svi letovi između Londona i Madrida i Barselone.

11:10 Britanski sindikati uputiće pismo Evropskoj komisiji, u kojem poziva čelnike da promene svoj pristup krizi.
(old_image)
Hapšenja u Madridu

12:00 Prema poslednjim informacijama, u štrajkovima u Madridu uhvaćeno je 62 ljudi, a 34 ih je povređeno.

U Belgiji je bilo mirno

Slična situacija se očekuje i u Nemačkoj, ali ne u jednakom opsegu.

12:15 Na ulicama Atine počelo je okupljanje štrajkača. Prizori nasilja stižu iz Italije, gde su se studenti sukobili s policijom! Zasad nije poznato koliko je osoba povređeno. Studenti su navodno počeli razbijati izloge po ulicama Milana, nakon čega je policija uzvratila.

12:30 Deset hiljada štrajkača okupilo su se u povorkama u Rimu, Milanu, Torinu, Bolonji, Firenci, Palermu i drugim italijanskim gradovima. U Torinu su štrajkači jajima gađali Poreznu upravu, dok su u Rimu trojica policajaca povređeni u sukobu s demonstratorima.

I u Madridu se situacija zaoštrava, a sukobi između policije i štrajkača se nastavljaju. Među 34 povređene osobe, 18 je policajaca.

(old_image)

Španski protesti su bili najžešći

13:15 Novi ekonomski podaci, objavljeni jutros, pokazuju kako mere štednje i dalje imaju loš učinak na države Južne Evrope. Nezaposlenost je dosegla rekordnih 15,8 posto u poslednjem tromesečju.

Podaci za Grčku još su lošiji - BDP je manji za čak 7,2 posto u odnosu na prošlu godinu!

Protesti u Atini za sad prolaze mirno, a nije zabeležen nijedan veći incident.

(old_image)

Belgija

14:25 Najmanje šest policajaca povreeđeno je u sukobima sa studentima u Milanu, javlja AFP.

14:45 Evropska organizacija poslodavaca kritikovala je današnje štrajkove, tvrdeći kako će oni dovesti do još težih posledica za evropsko gospodarstvo.

(old_image)

Tok događaja po zemljama:

Okupirani Brisel

Španija: Najavljen je cjlodnevni opšti štrajk. Tokom noći su u Madridu održani veliki pštrajkovi, u kojima su privedene 32 osobe. Otkazano je 600 letova, a samo 20 posto železničkog saobraćaja nesmetano se odvija.

Portugal: Najavljen je celodnevni opšti štrajk i kao i demonstracije u 40-ak gradova. Za sada je otkazano 160 letova, a zatvoren je i metro u Lisabonu. Svega 10 posto železničkog saobraćaja se odvija nesmetano.

Grčka: U Grčkoj je najavljen trosatni štrajk, koji je počeo u 10 sati po srednjoevropskom vremenu. Otkazano je 10 letova.

Italija: Radnici su najavili četvorosatni štrajk.

(old_image)

Fotografija iz Francuske: Vatrogasci blokiraju gradski prevoz

Francuska: U Francuskoj nije najavljen službeni štrajk, ali manje skupine štrajkača okupljaju se širom zemlje.

Belgija: U Belgiji štrajuju radnici železnice.

Velika Britanija: Poslepodne i predveče očekuju se štrajkači ispred Vestminsterske palate.

(old_image)

Pogledajte još