Droga i dalje najveći problem

BEOGRAD, 03. decembar 2009. (FoNet) - Stanje bezbednosti u Srbiji u poslednjih pet godina se pogoršalo, a najveći problem i dalje su narkomanija i trgovina drogom.
U to je uvereno više od polovine ispitanika u istraživanju Stratedžik marketinga, provedenom po narudžbi OEBS i ministarstva unutrašnjih poslova.

Da se stanje poboljšalo, misli svega pet odsto učesnika istraživanja, napravljenog anketom "lice u lice" na reprezentativnom uzorku od 1.450 punoletnih građana Srbije od 22. do 27. oktobra.

Povećanje broja saobraćajnih nesreća, porast nasilja na javnim mestima, korupcija, provalne krađe i džeparenje, privredni kriminal... pogoršali su stanje bezbednosti u proteklih pet godina, misli više od trećine ispitanika, a da su te pojave manje i da se stanje poboljšalo misli njih pet do osam odsto.

Između 18 i 20 odsto anketiranih smatra da se pogoršalo stanje kad je reč o ubistvima sa predumišljajem, seksualnim nasiljem, krijumčarenju robe, krađi automobila i trgovini ljudima.

Pogoršanje u ponašanju policije vidi 19 odsto ispitanika, dok njih 18 odsto smatra da se ponašanje policije poboljšalo u poslednjih pet godina.

Kao instituciju najodgovorniju za pogoršanje stanja bezbednosti 31 odsto ispitanika imenovalo je policiju, 26 odsto vladu Srbije, 16 odsto sudstvo, 15 odsto sve institucije, a devet odsto MUP.

Od onih koji smatraju da se bar jedan segment u stanju bezbednosti poboljšao, 45 odsto kao zaslužnu za to navodi policiju, 23 odsto MUP u celini, a svega šest odsto vladu Srbije.
Na pitanje u kom svojstvu policija u Srbiji najviše deluje, 53 odsto ispitanika je odgovorilo da je ona sredstvo za zaštitu interesa vlade, 25 odsto da ona štiti interes političkih partija, a svega 20 odsto da je policija servis građana.

Istraživanje je pokazalo i da, sa izuzetkom Srpske pravoslavne crkve, relativno mali procenat građana ima povoljno mišljenje o institucijama.

Najnepovoljnije mišljenje građani imaju o političkim strankama - 66 odsto ispitanika, a slede skupština - 61 odsto, ministarstvo finansija - 59 odsto, pravosuđe - 62 odsto.

Nepoverenje u lokalne vlasti ima polovina ispitanika, a o vladi loše misli njih 49 odsto.

Pogledajte još