Najmanje 102 mrtvih u požaru u restoranu u Rusiji

MOSKVA, 5. decembar 2009. (Beta) - Najmanje 102 osobe poginule su noćas u jednom restoranu u ruskom gradu Permu u požaru izazvanom pirotehničkim sredstvima, što je najveća nesreća u Rusiji u poslednjih nekoliko godina, javile su agencije.

"Prema poslednjim informacijama, 102 osobe su poginule a 142 su povređene", izjavio je portparol regionalnog ministarstva za vanredne situacije u Permu, udaljenom oko 1.400 kilometara istočno od Moskve.

Strahuje se, međutim, da bi broj poginulih mogao biti i veći.

U trenutku nesreće u restoranu se nalazilo oko 230 gostiju, među kojima veliki broj radnika tog restorana i njihovih prijatelja ili članova porodica koji su slavili osmu godišnjicu od otvaranja lokala "Hromi konj", saopštila je policija.

Oko jedan sat posle ponoći ispaljeno je više pirotehničkih raketa, a jedna od njih je pogodila deo plafona od plastike. Buknula je vatra koja se vrlo brzo raširila po čitavom lokalu, rekao je šef lokalnog ministarstva za vanredne situacije Igor Orlov, a prenosi Itar-Taš.

Istražni organi su vrlo brzo isključili svaku mogućnost da je reč o terorističkom aktu.

"Do nesreće je došlo zbog grubog kršenja pravila upotrebe pirotehničkih sredstava" koja su bila namenjena za upotrebu na otvorenom prostoru, a strogo zabranjena za upotrebu u zatvorenom, rekao je portparol tužilaštva Vladimir Markin.

Policija je uhapsila vlasnika kluba, kao i izvršnog direktora. Vlasnik, međutim, odbacuje svaku odgovornost tvrdeći da je on samo iznajmljivao prostor.

Na mesto nesreće došli su ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu, ministarka zdravlja Tatijana Golikova i ministar unutrašnjih poslova Rašid Nurgalijev.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.