U Kopenhagenu počela konferencija UN o klimi

KOPENHAGEN, 7. decembra 2009. (Beta-AP) - U Kopenhagenu je otvorena konferencija Ujedinjenih nacija o klimi na kojoj će predstavnici 192 zemlje pregovarati o sporazumu kojim bi se usporilo globalno zagrevanje.

Predsedavajuća konferencije Koni Hedegard rekla je da je za postizanje sporazuma ključno nalaženje načina za prikupljanje i usmeravanje javnih i privatnih sredstava ka siromašnim zemljama, kako bi im se pomoglo u borbi sa posledicama klimatskih promena.

Ona je rekla da ako vlade propuste priliku koja im se pruža na samitu u Kopenhagenu, drugu možda neće imati. "Ovo je naša prilika. Ako je propustimo, moglo bi da prođe mnogo godina pre nego što nam se pruži nova i bolja. Ako nam se ikad pruži", rekla je novoimenovana evropska komesarka i bivša danaska ministarka klime Koni Hedegard.

Na konferenciji u danskoj prestonici, koja će trajati do 18. decembra biće, kako se procenjuje, oko 15.000 učesnika među kojima će se naći i stotinak šefova država ili vlada, kao i lideri dva najveća svetska zagađivača - Kine i SAD - Hu Đintao i Barak Obama.

Pogledajte još