Trajan Basesku osvojio drugi predsednički mandat

BUKUREŠT, 7. decembra 2009. (Beta) - Dosadašnji predsednik Rumunije Trajan Basešku osvojio je drugi petogodišnji predsednički mandat pošto je na nedeljnim izborima osvojio 50,33 odsto glasova, a njegov protivkandidat Mirčea Džoana 49,66 odsto, konačni su rezultati koje je u ponedeljak saopštila Centralna izborna komisija.

Basesku je jutros oko četiri sata za vreme prebrojavanja glasova u sedištu svoje Demokratske liberalne partije već prokomentarisao pobedu: "Sitnica, izrešetao sam ih".

Razlika u rezultatima između dva kandidata je 70.000 glasova, a najveći deo tih glasova je došao od rumunske dijaspore. Generalni sekretar Socijaldemokratske partije (PSD) Liviju Dragnea izjavio je danas da će ta partija osporiti izbore, jer je otkriven veliki broj izbornih prekršaja.

Dragnea je naveo da su "Rumuni izabrali Džoanu, ali da je Baseskuov državni aparat učinio da on pobedi". Rukovodstvo Socijaldemokratske partije će danas odlučiti da li će osporiti izbore generalno ili samo rezultate na određenim biračkim mestima.

Pogledajte još