Milenina slika u privatnim odajama princa Alberta od Monaka

Kolekcija ''Icons'' (Ikone) Milene Zečević Ze Ve se sastoji od osam portreta. Odabrala je ljude koji su obeležili prošli vek: Merlin Monro, Majkla Džeksona, Fridu Kalo, Mariju Kalas, Sofiju Loren, i dve princeze Lady Di i Grejs Keli.

Upravo je njen neobični i prefinjeni portret Grejs Keli, napravljen od hiljade svarovski kristala trenutno na pravoj adresi, u privatnim odajama njenog sina princa Alberta.

''Princ Albert je bio veoma vezan za svoju majku – kaže Milena koja je nekoliko puta imala prilike da se vidi sa princom. Prvi put sam u kneževini Monako izlagala 2009'te godine. Na poziv Alberta od Monaka, 55 umetnika iz celog sveta je izložilo svoje radove, a tema je bila ugrožena životinjska vrsta – orao Boneli. Skulpture su četiri meseca stajale napolju, na raznim lokacijama u kneževini, a nakon toga je kuća Sotebi organizovala aukciju na kojoj je moj orao, ogromna skulptura visoka 1,5 metar prodata za najviše novca koji je naravno otišao u humanitarne svrh. Tom prilikom sam skrenula pažnju na sebe i svoj rad. A portret princeze Grejs Keli je prvi kojeg sam uradila iz svoje kolekcije ''Icons'', sada već davne 2008.godine u jednoj garaži na Senjaku i smatrala sam da on treba da pripadne princu Albertu. Princ je bio toliko fasciniran ovim portretom da ga je stavio u privatni deo palate Grimaldijevih a mene je pozvao na audijenciju da vidim kako se portret uklopio u svoje novo okruženje. Otišla sam u palatu čuvene monaške porodice i osećala se kao na filmu. Na zidovima su visila dela uglavnom starih majstora, dosta privatnih fotografija Grimaldijevih i moj portret princeze. Princ Albert mi je rekao da je u toj sobi ostalo sve isto kako je njegova mama ostavila pre mnogo, mnogo godina. Tada sam shvatila koliko mu ovaj portret znači.''

Za ovaj specifičan i veoma zahtevan način umetničkog izraza Milena se opredelila kada joj se u toku jedne meditacije 21.1.2000 -te godine javila ova tehnika sa kristalima. Samo tada nije znala kako će da je realizuje. Prvo je počela da radi sa šljokicama a onda je shvatila snagu i lepotu kristala. ''Mene nije toliko zanimao brend ''Svarovski'' koliko me je fascinirao kamen kao moć, kao stabilnost, čistota i snaga'' – kaže Milena.

Od tada je prošlo skoro deceniju ipo a Milena je uradila mnogo toga, čak 8 veličanstvenih portreta ali i veliki broj skulptura iz kolekcije koja nosi naziv ''Magnificant nature''. U toj kolekcijij se nalaze tropske ribe neverovatnih šara i boja, retke ptice (trenutno radi skulpturu ružičastog flaminga u prirodnoj veličini) a kada je videla svog orla Boneli kod privatnog kolekcionara sa Palm Biča koji ga je kupio na aukciji u Monaku, a koji je izložen u njegovoj kući na samoj obali okeana, pomislila je '' Bože, pa ovo je fenomenalno. Tek tada sam ustvari shvatila pravi potencijal svojih skulptura i slika''.

(old_image)

Pogledajte još