Rusija očekuje objektivnu ocenu suda u Hagu

MOSKVA, 10. decembra 2009. (Beta) - Rusija je uverena da će Međunarodni sud pravde u Hagu, koji razmatra legalnost samoproglašenja nezavisnosti Kosova, doneti objektivnu odluku, izjavio je u četvrtak zvanični predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Andrej Nesterenko.

"Uvereni smo da će sud argumentima svih učesnika procesa dati potrebnu ocenu i doneti konsultativni zaključak koji će postati važan putokaz u utvrđivanju vladavine prava u međunarodnim odnosima", rekao je Nesterenko na konferenciji za štampu u Moskvi.

On je podsetio da je u procesu u Hagu Rusija iznela stav da jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova ne odgovara međunarodnom pravu i da grubo krši rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN. Rusija je navela i da je prekršen osnovni princip međunarodnog prava - princip teritorijalne celovitosti države, upisan i u rezoluciju 1244, dodao je on.

Nesterenko je protumačio da SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka i druge evropske država, shvativši da mađunarodno pravo nije na njihovoj strani, žele ili da dokažu da ono ne reguliše pitanje proglašenja nezavisnosti, ili da predstave kosovski problem kao jedinstven.

Pogledajte još