Tir na n’Og

Grupa “Tir Na Nog”, čiji se zvuk, pogotovo u ranoj fazi rada, oslanjao na irsku muziku i kulturu, postoji i aktivno nastupa već sedam godina. Zbog toga je posebno interesantno da je ovaj bend tek sad prvi put svirao u “Irish Pub”-u, i takođe prvi put obeležio “St. Patrick’s Day”, čuveni irski praznik koji se, kao što je poznato, dobro “primio” i kod nas 

“Irish Pub” je bio ispunjen “našim Ircima”, ali i pravim ostrvljanima, i to je dalo sjajan podstrek bendu da se prikaže u najboljem svetlu. Uvodna pesma “The River” je jasno nagovestila da će se razmena energije vršiti u oba smera. Inače, u pitanju je pesma oko koje se članovi benda već godinama “muče” da objasne mnogima da to nije neki svetski hit, već njihova autorska stvar. 

“Tir Na Nog” se vremenom sve više stilski okretao ka roku, ostavljajući irske uticaje kao nešto ih obogaćuje, ali ne i obavezuje na "slepo" pridržavanje takvoj formi. Međutim, povod kao što je Dan Svetog Patrika bio je zgodna prilika za “vraćanje korenima”, bar na dva sata, što je bend na najbolji način iskoristio. Uz već dobro poznat repertoar sa albuma koji je, posle višegodišnjeg iščekivanja, konačno objavljen u septembru prošle godine (“Brodovi”, “Stvoriću svet”, “Put”…), odsvirano je dosta tradicionala – “Irish Rover”, “Drunken Sailor”, “Whiskey In the Jar”…, što je izazvalo opšte veselje i, naravno, desetine visoko podignutih krigli piva. Nemalo iznenađenje je bila Elvisova “It’s Now Or Never”, kojoj violina i, pre svega, sjajna vokalna interpretacija Jovane Vujnović daju sasvim novu dimenziju. 

Pošto je po drugi put, i u drugačijem aranžmanu, odsviran tradicional, ali i jedan od udarnih singlova sa njihovog prvenca, “Fields Of Atherny”, gitarista i muški vokal - Joca “odjavio” je svirku. Međutim, “obe sorte Iraca” su vratile bend na bis, pa su se ponovo, zaista za kraj, čule “Danny Boy” i “Irish Rover”. 

Svima koji iole podrobnije prate karijeru benda “Tir Na Nog” jasno je da je Jovan Dragumilo jedan od naših najperspektivnijih pop rok autora i pravi frontmen, da Jovana Vujnović sa svojim glasovnim mogućnostima ima predispozicije da se za nju čuje mnogo dalje od Srbije, da violinista Miroslav Kocić pre svega po imidžu teško da ima konkurenciju, bar među mlađim beogradskim muzičarima… Međutim, svaka nova šetnja “Zemljom večne mladosti” ( “Tir Na Nog” na starokeltskom upravo to znači ), svako podsećanje na sve te činjenice iznova prija, pa će ovo veče u “Irish Pub”-u sigurno svima ostati u veoma lepom sećanju.

Milan Ćunković

Pogledajte još