Uručena priznanja za najplemenitiji podvig godine

BEOGRAD, 16. decembra 2009. (Beta) - Priznanja za "Najplemenitiji podvig godine", koja poslednjih 47 godina dodeljuje list "Večernje novosti", uručena su u sredu na svečanosti u Skupštini grada Beograda.

Zlatna plaketa za dečji najplemenitiji podvig godine uručena je 14-godišnjoj Ivi Nikolić iz Niša, koja je iz požara spasila svoje sestre, a Zlatna plaketa za kolektivni najplemenitiji podvig, pripala je vatrogascima iz Užica, koji su od požara štitili skladišta gde je smešteno 100 tona municije u fabrici "Prvi partizan".

Na svečanosti u Skupštini grada uručena je i Zlatna plaketa za pojedinačni "Najplemenitiji podvig" Vladimiru Bradiću (24), koji boluje od multipleks skleroze i koji je iz Jarkovačkog jezera spasao dve devojke, a Zlatna plaketa za najplemenitiji podvig, posthumno je pripala policajcu iz Novog Sada, Vladimiru Grandiću koji je ubijen na radnom mestu.

Zlatna plaketa za životno delo dodeljena je preminuloj slikarki Olji Ivanjicki, koja je prema rečima predsednika žirija Matije Bećkovića, pomogla stotinama ljudi koji su od nje tražili pomoć, a poslednjih godina je redovno bila član žirija za dodelu nagrade "Najplemenitiji podvig".

Specijalne plakete uručene su Radetu Obućini i Miljki Udovičić, koji su spasili sedam putnika, čiji se čamac prevrnuo u Uvačkom jezeru, Dragoljubu i Milanu Simiću koji su u blizini administrativne granice sa Kosovom, pronašli devojčicu Ajšu Isljami, koja se izgubila.

Pogledajte još