Za jedan dan pet žrtava zime u Poljskoj

VARŠAVA, 17. decembra 2009. (Beta) - Samo tokom poslednja 24 časa zima u Poljskoj odnela je pet života a najteža situacija je u velikim gradovima, saopštio je u četvrtak Centar vlade za bezbednost.

Najviše su pogođeni beskućnici i stari ljudi a vlasti i policija su još pre nego što je ovih dana pao prvi jači sneg apelovali na Poljake da obrate pažnju na svoje starije susede koji žive sami. Uz tih pet poslednjih žrtava od novembra je zbog smrzavanja umrlo ukupno 28 ljudi.

"Ovo je prvi jači udar zime. Trenutno je najteža situacija u velikim gradovima", kazao je danas novinarima direktor Centra Pšemislav Gula i dodao da zbog niskih temperatura treba očekivati kvarove i na vodovodnoj mreži.

Iako putari u Varšavi rasčišhavaju sneg od srede uveče, a nije ga palo mnogo, na 10 stepeni ispod nule hemijska sredstva kojima se posipaju ulice nisu dovoljno efikasna i jutarnji i popodnevni saobraćajni špic pretvorio se za Varšavljane u košmar i čekanje u neopisivim gužvama. Čak i kada su bile velike vejavice saobraćajni kolaps nije bio takav, javlja iz prestonice poljska televizija TVN24.

Pogledajte još