Napis Rad oslobađa vratiće se u Aušvic

VARŠAVA, 21. decembra 2009. (Beta) - Ukradena i noćas pronađena originalna metalna tabla sa nacističkim natpisom "Rad oslobađa" vratiće sa na svoje mesto, na kapiju bivšeg nacističkog logora Aušvic, tek kada bude potpuno bezbedna da je neko ponovo ne ukrade, kazao je danas direktor muzeja u tom logoru Pjotr Civinjski.

Tablu neprocenjive istorijske vrednosti u nameri da je prodaju za veliki novac ukrala su petorica lopova u petak u zoru.

Policija je vinovnike krađe koja je šokirala i Poljsku i svet, uhvatila zahvaljujući dojavama građana pošto je raspisana nagrada od 28.750 evra. Lopovi su uhapšeni, a tabla podeljena u tri dela bila je zakopana u šumi blizu kuće jednog od kradljivaca.

"Čim policija obavi svoj posao tablu će preuzeti naši konzervatori. Original će biti vraćen na njegovo mesto tek ako možemo da konstatujemo da je bezbedan od krađe. Njena vrednost kao simbola nezamislivog cinizma i krajnjeg zla je za nas glavna", rekao je Civinjski novinarima. Direktor je podsetio da nikada do sada u 60-godišnjoj istoriji Muzej logora Aušvic-Birkenau nije bio meta tako perfidne krađe.

Pogledajte još