Milan St. Marković

Rođen je u Beogradu, a odrastao je u Nemačkoj, gde se školovao i izgradio svoju karijeru. Svoju prvu reviju održao je 1983. godine. Prvu modnu reviju u Beogradu je održao 2003. godine pod simboličnim nazivom "Povratak u Beograd". Na nedavno održanoj nedelji mode predstavio se revijom u avionu na relaciji Rim - Beograd, a može da se pohvali i dvema nagradama za najboljeg mladog dizajnera na dva poslednja Fashion Selection-a, koje su osvojile njegove asistentkinje Dejana Ivanišević i Jelena Mladenović. 

1. Omiljena inostrana kuhinja i jelo?
Teško pitanje za jednog sladokusca! Ali, ako baš, moram da biram, onda je to japanska kuhinja i nezaobilazni suši, suši i samo suši do bola, ako treba! 

2. Omiljeni restoran?
„Madera“, definitivno. Pored toga, što predstavlja spoj tradicije i vrhunske kuhinje, odnos cene i kvaliteta je nešto što joj, svakako, ide u prilog. 

3. Omiljeni kafić?
Nisam veliki ljubitelj dugog ispijanja kafe. Više volim dinamične aktivnosti, mesta, ljude… Ali, ako moram da izdvojim neko mesto, onda bi to, recimo, bio „Plato”. 

4. Da li pijete koktele i koje?
Pijem koktele, a najradije kaipirinju

5. Omiljeno alkoholno piće?
Belo vino. 

6. Gde je po vašem mišljenju najbolji provod u gradu?
Najviše volim privatne zabave, pogotovo one koje sam priredim, jer zaista uživam u tome da ugodim svojim gostima. Volim i izlaske, ali nikako na izvikana gradska, već isključivo na ona manja, (još) neafirmisana mesta, kao što je, na primer, Spin u Zemunu. 

7. Koji je vaš omiljeni grad u svetu i zašto?
Berlin, i to zato što je nalik Beogradu, odnosno, zato što je, iako slomljen kroz istoriju, pogotovo XX veka, tolerantan, human, pun kreativnosti, umetnosti, multikulturalan, lep i ružan, a nadasve šarmantan, i, da budem sasvim iskren: jeftin za život, a metropola. 

8. Omiljeni modni kreator?
Omiljeni modni kreator mi je Milan St. Marković, jer bez vere u sebe, svoj talenat i rad, nikada ništa ne bih postigao i morao bih u startu da odustanem od ovog posla. Inače, ne volim dizajnere, koji modnom dizajnu prilaze larpurlartistički, već one koji gaje ljubav i razumevanje prema objektu, ili, da budem precizniji, odnos prema ženi je ono, što je, po meni, najbitnije za dobrog i uspešnog modnog kreatora. Zato, izuzetno cenim Eli Saba, Armanija, Valentina i, naravno, Lagerfelda, kojeg moram da naglasim, zato što njegov umetnički rad posebno poštujem. 

9. Kakav je vaš stil života u jednoj reči?
Hedonistički. Čak se i svojim poslom bavim, jer uživam u radu. 

10. Šta je najvažnije u životu?
Zdravlje – i psihičko i fizičko. Bez njega, ništa drugo ne postoji. 

11. Omiljeni parfem?
Jil Sander - Pour Homme, koji se, nažalost, više ne proizvodi. Pored toga, volim sve Guerlain i Caron parfeme. 

12. Koja vam je omiljena marka automobila i šta vozite?
Ne vozim, ali da vozim, uvek bih birao Mercedes, a posebno Maybach, jer to nisu samo prevozna sredstva, već simbol lepote i luksuza. 

13. Kojim sportom se bavite, a kojim biste voleli?
Vozim bicikl, plešem i plivam. To su sportske aktivnosti koje volim od rane mladosti, te se i dalje njima bavim. 

14. Kakve satove volite, digitalne ili klasične i zašto?
Klasične. Volim taj umetnički pristup mehanici, volim to savršenstvo izrade, volim taj dodir ljudskog sa mehaničkim ostvaren kroz ručni rad. 

15. Da li verujete u ljubav na prvi pogled?
Da. Sve moje ljubavi su bile takve. 

16. Šta je vaš najbolji afrodizijak?
Sreća u očima voljene osobe. 

17. Šta mislite o seksu za jednu noć?
Pošto verujem u ljubav na prvi pogled, nikad se ne zna koliko će to potrajati, pa ako potraje i samo jednu noć, sasvim je u redu, mada se uvek nadam da postoji mogućnost nastavka na obostrano zadovoljstvo. 

18. Ko je po vašem mišljenju najseksipilnija muška i ženska osoba sa javne scene? 
Kada su žene u pitanju, dvoumim se između Monike Beluči i Andželine Džoli, a što se muškaraca tiče, duboko verujem, da je svaki muškarac koji je čovek, ima srce i odgovoran je prema svetu, oličenje seksipila, a takvih, nažalost, nema puno.
Ovde posebno, želim da naglasim, da ni lepota ni seksipil, nisu odraz tela. 

19. Vaša formula za uspeh?
Disciplina x 3 + talenat = uspeh 

20. Ko je idealna žena/muškarac?
Idealna žena, kao i idealan muškarac, jer su najbitnije osobine i za žene i za muškarce iste, jeste ona žena koja voli sebe i isto toliko voli druge. 

21. Šta je za vas hedonizam?
Hedonizam je srećan, zdrav, a, po neki put, i nezdrav, život; život koji ispunjava zadovoljstvom; iskreni osmeh koji se odražava u mojim očima... Sve one, naizgled, tako male, a, u stvari, tako velike stvari, sve ono protkano emocijama, a ne novcem i materijalnim bogatstvom. Kome su potrebne tri jahte i deset kuća?! I, možemo li ta materijalna bogatstva poneti u grob?!

22. Da li ste tetovirani, šta mislite o tome i šta biste tetovirali na svom telu?
Svako po svom fazonu, a ja ne! Čovek mora da bude svestan, da ga sve to, što dodaje, ne menja, zaista. 

23. Da li imate poroke i koje?
Imam gomilu poroka, ali želim da ih zadržim za sebe. Ponekad ih mrzim, a po neki put volim, ali oni su sastavni deo mene.

Pogledajte još