Facebook - najtraženiji pojam na netu

Da li si na Fejsu? To pitanje se skoro više i ne postavlja, naročito ako imate između 15 i 30 godina. Ova društvena mreža odavno nije više samo mesto zabave i opuštanja, već i prostor za (samo)reklamiranje, nalaženje (za posao) značajnih informacija, druženje sa prijateljima, pronalaženje ljubavnih partnera, čuvanje uspomena... Zato i ne čudi što je prema pretraživaču krstarica.com najtraženiji pojam Facebook.

Mnogi mladi uz jutarnju kafu, kao ritual, listaju "Facebook" - pregledaju slike, statuse, komentarišu, dopisuju se... Koliko je "Facebook" popularan govori i to što su neki poslodavci zabranili korišćenje ove stranice tokom radnog vremena. Ali za posao je baš "Facebook" važan, jer posredstvom te mreže dobijaju bitne informacije – šta se gde održava. Mnogi tako reklamiraju svoje radove, dele informacije... Dakle, "Facebook" je u 2009. godini je apsolutni „pobednik“.


Šta se traži

Drugi je Google
Odmah iza njega je Google, kao jedan od najboljih, ako ne i najbolji internetski pretraživač. Koliko je dobar svedoče i razni poluozbiljni pokreti da se Google uvede kao zvanična religija. Mnogo je činjenica u prilog tome navedeno, a jedna od najvažnijih je da "Google" kao i Bog – sve zna! Umesto – potraži na netu, spontano je uveden izraz – proguglaj.

(old_image)Na trećem mestu je njegovo veličanstvo – seks.
Od kad postoji Internet, za seks više nema granica. Pojavljuju se video klipovi, slike, tekstovi, tajni više nema... Mada je veća sloboda donela i mnogo zloupotrebe. Jedan poznavalac Interneta, bloger i IT stručnjak komentariše da mu je čudno da je "Facebook" traženiji od reči „seks“, i u šali kaže da su možda ljudi svoje seksualne nagone počeli da zadovoljavaju na "Facebooku".

Najtiražniji dnevni list "Blic" je na četvrtom mestu, a zatim su tu i forum – kao mesto okupljanja na Internetu, ali i pronalaženje raznih korisnih informacija, razmena iskustava, stavljanje i komentarisanje vesti, itd. Tu su još i igrice i pričaonice, zatim rečnik, horoskop i upoznavanje.

Internetski sajtovi za upoznavanje, forumi i pričaonice su oduvek bili popularni, a njihova popularnost ne opada ni sada.
S obzirom da je 2009. godine i kod nas nastupila svetska ekonomska kriza, kao i manjak poslova i višak otpuštanja, reč „posao“ je sve traženija, i nalazi se na 11. mestu.

Među traženijim su i filmovi, jer se oni sve više skidaju sa Interneta, a sve manje kupuju.

Youtube je i dalje popularan, i sada je za korisnike Interneta skoro "nezamisliv život" bez ovog programa za postavljanje i gledanje video-klipova.

Jedan od najpopularnijih mailova je upravo g-mail, koji ima dosta prostora za čuvanje mailova, dobru preglednost, i odličan chat.

Najčitanije

(old_image)Kompanija "Yahoo" je početkom decembra objavila rang-listu najčešćih termina i izraza koje su korisnici njenog pretraživača koristili u 2009. godini. Odnosi se na svetsku populaciju. Rang-lista pokazuje da su korisnike Interneta najviše zanimale vesti o smrti muzičke legende Majkla Džeksona (i njegovom životu uopšte) tako da je ime Majkla Džeksona zamenilo na prvom mestu rang-liste Britni Spirs koja je to mesto zauzimala u prethodne četiri godine.

I ostali traženi termini na pretraživaču „Yahoo“ vezani su za muzičku ili filmsku industriju.

Jedan od komentara na ovo istraživanje je „Čisto sumnjam da su se svi ovi pojmovi ZAJEDNO približili broju pretraga reči SEKS.“

Sve traženija reč „posao“ posledica je svetske ekonomske krize. "Facebook" može da bude koristan, ali često je „ubica vremena“. Neretko korisnici "Facebooka" provode sate na ovom sajtu, i gube svoje korisno vreme...

Velika potražnja za muzičkim umetnicima govori o opsednutosti nekog društva zvezdama
. Traženost svih ovih pojmova svedoči mnogo o samom društvu, ili zemlji.

Pregled prvih 25 najtraženijih pojmova na Internetu u 2009. godini, na uzorku od 1,6 miliona posetilaca pretraživača krstarica.com:

1. Facebook
2. Google
3. seks
4. blic
5. forum
6. igrice
7. pričaonica
8. rečnik
9. horoskop
10. upoznavanje
11. posao
12. filmovi
13. vremenska prognoza
14. press
15. rođendanske poruke
16. oglasi
17. kuvar
18. vesti
19. Youtube
20. nbs
21. gmail
22. svet
23. politika
24. loto
25. domaći filmovi

Tekst:
Nada Veljković

Pogledajte još