Kiseonik protiv glavobolje

Osobe koji pate od glavobolje, koju osećaju na određenom delu glave, opisuju taj bol kao jači i mučniji od porođajnih ili rane od metka. Međutim, mere za olakšanje patnji od tih veoma bolnih glavobolja, poznatih i kao "samoubilačke glavobolje" , možda su na vidiku. Najnovija istraživanbja pokazala su da udisanje čistog kiseonika može značajno da umanji bolove.
Petru Ruso tvrdi da glavobolja može da se pojavi deset puta na dan. "Bol je kao da vam se nož zariva u mozak", izjavio je Ruso.

Ruso je naglasio da je isprobao sve vrste lekova za taj veoma ozbiljan bol ali ni jedan nije pomogao. Jedina stvar koja je donela olakšanje bilo je - udisanje čistog kiseonika: "Bol je nestao. Kiseonik mi je zaista izmenio život".

Čisti kiseonik je takođe dobro delovao na gospođu Valeri Voker: "Kiseonik je dobro delovao na mene. Nisam imala neželjene efekte i zaista je bio efikasan", izjavila je ona Glasu Amerike.

Koncentrisana glavobolja, otkrili su istraživači, pojavljuje se u određenim intervalima. Oni koji pate od nje mogu da osete nekoliko glavobolja dnevno tokom nekoliko nedelja ili čak meseci. Te glavobolje parališu. Uobičajeni tretman je injekcijama sumatriptana.

Ali taj lek ima neželjene efekte i preterane doze mogu da naškode celom telu.

Doktor Piter Goudsbi sa Univerziteta Kalifornije i drugi istraživači pratili su 76 pacijenata u Londonu tokom pet godina. Lekari su tretirali pacijente tako što su im davali vazduh i kiseonik u odvojenim testovima.

"Naša studija pokazala je po prvi put razliku između kiseonika i vazduha u tretiranju akutne glavobolje. Oni su davani u odgovarajućim dozama, kontrolisani su na slučajnom uzorku i placebo uzorku i zaista su pružili dokaze o korisnosti korišćenja kiseonika u borbi protiv koncentrisane glavobolje", naglašava Goudsbi.

Studija je takođe ustanovila da je najbolji tretman bila jaka doza kiseonika. "Oko 20 odsto napada glavobolje ublaženo je placebom, koji je u ovom slučaju bio vazduh, a 78 odsto napada je gotovo eliminisano udisanjem kiseonika, što je jasna razlika u prilog kiseoniku", zadovoljan je doktor Goudsbi.

Doktor Džoel Sejper, osnivač Instituta za neurologiju i glavobolju u Mičigenu, kaže da upotreba kiseonika takođe pomaže da se izbegne prekomermo korišćenje drugih lekova: "Pacijenti su toliko očajni da bi uzeli bilo šta što bi moglo da im pomogne."

Istraživači su takođe ustanovili da kiseonik može da zaustavi glavobolju i odstrani druge simptome povezane sa njom - kao što su crvenilo i oticanje očiju.

Prema najnovijim podacima zdravstvenih vlasti u SAD, troškovi lečenja i izostajanja sa posla zbog glavobolje procenjuju se na 17 milijardi dolara godišnje.

(FoNet)
BOSTON, decembar 2009. 

Pogledajte još