Duh Finske u Beogradu: Koncert muzike Jana Sibelijusa u Skupštini grada povodom 100 godina nezavisnosti

Duh ove zemlje svojim muzičkim umećem mnogobrojnoj publici dočarali su Uki Ovaskainen, finski pijanista dobro poznat beogradskoj publici, Aneta Ilić, sopran, i Vuk Ovaskainen, violončelista.

Pozdravljajući prisutne na srpskom jeziku ambasador Finske Perti Ikonen istakao je da je stogodišnjica nezavisnosti inspirisala hiljade Finaca i prijatelja Finske da zajedno osmisle program ovog istorijskog jubileja, koji obuhvata više od 2.200 projekata.

- Finski umetnici su imali ogroman uticaj na svet dizajna i muzike zbog čega smo želeli da pokažemo naše vrednosti u tim oblastima ljudima u Beogradu. U Muzeju primenjene umetnosti otvorena je izložba nordijskog stakla, dok će u aprilu, u Beogradu, održati koncert hevi metal bend 'Apokaliptika' - rekao je Ikonen.

Finski ambasador otkrio je da se uspeh ove bogate evropske zemlje krije u svakodnevnom investiranju u ljude.

- Finska investira u ljude, i to radimo u prethodnih 100 godina. Imamo veoma razvijeno školstvo, i naša deca dobijaju kvalitetno obrazovanje. Preporučujem da investirate u svoju decu i mlade. To je recept.

Prema rečima finskog ambasadora cilj proslave jubileja je da se javnost upozna sa Finskom, njenom kulturom, vrednostima, društvenim životom kao i uspešnom saradnjom koja postoji između nordijskih zemalja, a koja može da bude primer ovom regionu.

A upravo je atmosferu Finske, uživajući u poznatim notama Jana Sibelijusa, sinoć mogla da oseti publika na koncertu u Skupštini grada, koji je završen himnom Finlandija, koja je komponovana 1899. godine. Amasador Finske istakao je da je to tipična protestna pesma o slobodi i pravu na život, kao i da je osnovna poruka himne i danas relevantna.

Nakon koncerta kojem su prisustvovale brojne zvanice, među kojima je bio i ministar odbrane Zoran Đorđević, narodni poslanik Dragomir J. Karić, pomoćnik počasnog konzula Republike Belorusije u Beogradu Simon De Karić, predstavnici diplomatskog kora i drugi, upriličen je koktel.

Jan Sibelijus (1865- 1957) je centralna figura umetnosti 20. veka  u Finskoj. Kao talentovani violinista i kompozitor, već je sa deset godina počeo da piše za ovaj instrument. Nakon kratkog pokušaja studiranja prava, Sibelijus je shvatio da će se u životu posvetiti muzici. Svoju muziku opisao je rečima: "Muzika počinje tamo gde mogućnosti jezika prestaju. Zbog toga i komponujem."

Izvor: BKTVNews

/

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.