U Dubaiju sutra otvaranje najviše zgrade na svetu

DUBAI, 3. januara 2010. (Beta-AP) - Najviša zgrada na svetu u ponedeljak bi trebalo da bude otvorena u Dubaju, usred bezbednosne napetosti na Bliskom istoku i uprkos finansijskoj krizi koja je pogodila Ujedinjene Arapske Emirate.

Tačna visina zgrade Burdž Dubai (na arapskom "Toranj Dubai") još nije objavljena.

Toranj viši od 800 metara, davno je nadmašio do sada najviši neboder na svetu Taipei 101 u Tajvanu.

Tvorci "Tornja Dubai" postavili su nekoliko rekorda: ima najviše spratova - 160, najviši sprat za iznajmljivanje, najviša je građevina na svetu, viša i od televijskog tornja u Dakotim, SAD. Ima platformu za panoramsko razlgedanje, na 124. spratu, što je takođe rekord po visini.

Izgradnja "Tornja Dubai" počela je 2004. godine, a plan je bio da zgrada koju porede sa legendarnom vavilonskom kulom, bude visoka 818 metara i time postane najviši ikada izgrađen objekat.

Projekat je napravila jedna američka firma, a izgradnju obavila korejska.

Budžet za izgradnju te zgrade mešovite namene - hotel, stanovi, poslovni prostor - od 334.000 kvadratnih metara, iznosio je 4,1 milijardu dolara. Prodajna cena kvadratnog metra poslovnog prostora je premašila 43.000 dolara, dok je 900 stanova rasprodato za manje od osam sati.

Zgrada će prosečno sve vreme imati 25.000 stanara i drugih korisnika, a stanari će moći da koriste i bazen, na 76. spratu.

Burdž Dubai je skoro četiri puta viši od velike egipatske piramide u Gizi, dva ipo puta viši od Ajfelove kule u Parizu i dvaput viši od Empajer stejt bildinga u Njujorku.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.