Dva jelena - simbol boemskog Beograda

Da li ste se nekada zapitali gde ćete voditi prijatelje iz inostranstva kada vam dođu u posetu? Potvrđeno je da je Beograd “broj jedan” po raznovrsnosti i ponudi noćnog života i zabave. Već imate veliku dozu odgovornosti. Treba pokazati nešto drugačije, autentično, a veliki izbor znači i mnogo dilema. Možda je Skadarlija sa svojim neodoljivim boemskim šarmom pravo rešenje.

Kaldrma i šetnjica. Nema mesta za parkiranje ali se opravdajte time da je zdravo ponekad prošetati. Atmosfera je nestvarno čarobna, jer naša Skadarlija ima dušu.

Ako hoćete da se pohvalite srpskom kuhinjom sa svim blagodetima i gurmanlucima posetite restoran „Dva jelena“. Kako je za mnoge stvari vek trajanja merilo kvaliteta, reći ćemo vam samo da je ovo mesto živi kroz tri veka. Osnovan davne 1832. godine, jedan je od simbola Beograda.
Podeljen na pet sala, prostire se na 1.400 metara kvadratnih. Nećete steći utisak da je tako prostran jer je svaka sala topla, ušuškana i ima neki svoj lični pečat. Sve ih objedinjuje fantastična atmosfera koja će vas kupiti za sva vremena .

Kuhinja je prava srpska sa specijalitetima ispod sača, roštiljem i pečenjem.Tu su i duvan čvarci, mladi kajmak, paprika u pavlaci... Kod nas se dobro jede. Od deserata preporučuju orasnice i vinogradarske palačinke za dve osobe. Predjelo, glavno jelo i desert koštaće vas od 1.100 dinara pa naviše. Specijalitet Šumadijska leđa, sa cenom od 1.400 dinara, najskuplji je na meniju. Proporcionalno količini želje da predstavite Beograd u što boljem svetlu, odlučićete sami šta vam je činiti. Za one koji su naklonjeniji laganijim ukusima pripremaju lignje i losos.

Mi smo probali dva specilaiteta: pileće medaljone i Čika Đurin medaljon. Punjeni kačkavaljem, šunkom i pršutom nateraće vas prste da poližete. Kao prilog služe krompir ispod sača i grilovano povrće. Cene od 780 dinara po specijalitetu sasvim je pristojna

Uz piletinu preporučuju čašu „Trijumfa“ , dok bi uz „Čika Đurin medaljon“ bolje „legla“ čaša „Aurelijusa“.

Možda, ipak, popijete i više od čaše, što zbog odličnog ukusa, što zbog činjenice da ih služe na boce. Na čašu služe dobra domaća vina.

Svake večeri od 20 časova tamburice su tu da vam zasviraju neku storogradsku i razgale dušu.

Tekst: Marija Milenković
Foto : Mirjana Ristić

Pogledajte još