Partibrejkers

U našoj zemlji svaka tradicija koja ima bilo kakve veze s rokenrolom zaslužuje apsolutno poštovanje i iskrene čestitke

Ovoga puta čestitke idu na adresu ljudi koji su zaslužni za to što rok koncerti u Studentskom gradu, pogotovo na Dan studenata (4. april) jesu jedna lepa tradicija koja dugo traje. Minulih godina, uz veliki broj manjih klupskih svirki, sjajne koncerte namenjene studentima održali su "Bajaga i instruktori", "Generacija 5", "Orthodox Celts", "Del Arno Band", "Neverne bebe"...

Ovoga puta, akademci koji su prilično popunili plato ispred „Studenjaka“, ubrzo posle uvodne dobrodošlice čuli su „čestitku“: „Dragi studenti, dobro veče! Srećan vam praznik, i sve to“. Naravno, takvo obraćanje liči jedino na Caneta, to asocira samo na – Partibrejkerse !

Zagrmeo je Studentski grad već na početku uz „Gramzivost i pohlepu“, pokazao je Novi Beograd da mu epitet „velika spavaonica“ više nikako ne pristaje. „To nije (bio) zemljotres“, to su studenti, željni bar dvosatnog predaha od knjige, po ko zna koji put pokazali da uz reč „rok“ u njihovom vokabularu ne mora obavezno da ide - januarski, aprilski...

A Cane, k’o Cane – za svaku publiku ima dobro poznate „mudre misli“ između pesama, pa su i akademci dobili svoju „porciju“. Već posle nekoliko minuta svirke „podsetio“ ih je gde se nalaze : „Ovo je rok koncert, slobodno se ponašajte“, a odmah je i pitao „Jel’ znate ili kupujete ispite?“. Međutim, nisu studenti oko toga lupali glavu - oni su uz „Brejkerse“ začas postali jedna „Hipnotisana gomila“, koja je pravila „Zemljotres“ na „Putu za jug“... Tu se potkrao jedan kratkotrajni predah, ali - Cane se nije dao. „Studenti, bole vas prsti od stranica? Gde je aplauz?“. Ta „opomena“ je bila „okidač“ da budući intelektualci ne posustanu do samog kraja koncerta, što se, izgleda, nije svidelo obezbeđenju, koje je bilo neuobičajeno brojno i rigorozno kada su u pitanju koncerti u Studentskom gradu. „Obezbeđenje, zašto ste nervozni? Ea, ea, Sekuritatea“, obratio im se čuvenim sloganom iz komšiluka Cane, a zbog takvog njihovog ponašanja ispaštate, nažalost – vi.

„Ajde, može samo kratko, ali odavde, sa strane da slikaš (u ravni bine !?), ne može ispred“, rekao je u jednom trenutku dolepotpisanom „glavni izbacivač“. Zbog čega i čijom voljom se to tako odvijalo - ne znamo, tek - šteta što ovako lep događaj ipak nije mogao da prođe bez mrlje.

Na kraju, posle pošteno odsviranih stotinak minuta, uključujući i bis, Cane je posavetovao studente: „Pazite da vas odrasli ne prevare“ i definitivno sišao sa bine. Međutim, činjenica da „Partibrejkersi“ već dugo spremaju novi album nagoveštava da beogradska publika, ali ovoga puta ne samo akademska, neće dugo čekati na sledeći susret sa Canetom, Antonom i ekipom. Ne sumnjamo da će sve to biti dostojno grupe koja ove godine obeležava – četvrt veka postojanja!

Milan Ćunković

Pogledajte još