Država neće imati gubitke zbog vakcina

BEOGRAD, 11. januara 2010. (Beta) - Država neće trpeti finansijske gubitke u slučaju otkazivanja dela porudžbine vakcina protiv novog virusa gripa, rekla je u ponedeljak direktorka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Svetlana Vukajlović.

"Finansijskih gubitaka ili nekih drugih posledica nema. Postoji usmena saglasnost sa 'Jugohemijom' da snosi sve finansijske posledice ugovora sa 'Novartisom', ukoliko ih bude", kazala je Vukajlović agenciji Beta.

Ona je pojasnila da se čeka preporuka Radne grupe Ministarstva zdravlja za praćenje pandemije o potrebnim količinama te vakcine. Saglasno sa tom preporukom biće napravljen aneks ugovora sa "Jugohemijom" o ukupnim količinama vakcine.

"Slobodni smo da napravimo dobru procenu da li će se vakcina dalje uvoziti i na koji način. Vlada treba da kaze koje su potrebe za vakcinom u Srbiji u ovom momentu", rekla je Vukajlovićeva.

Zavod je sa švajcarskom firmom "Novartis" pre dva meseca sklopio ugovor o kupovini tri miliona doza vakcina i do sada je isporučeno 850.000 doza.

U Srbiji je od 17. decembra vakcinisano nešto više od što hiljada građana, pa je zbog slabog odziva najavljena mogućnost povlačenja dela naručenog kontingenta.

Pogledajte još