BOLEST KOJA HARA SVETOM: Ova bakterija se teško dijagnostifikuje

Lajmska borelioza, bolest koju prenose inficirani krpelji, komarci i obadi, je najrasprostranjenija bolest u poslednjih nekolika godina širom Zapada. Stručnjaci procenjuju da u SAD svake godine oboli oko 300.000 ljudi, a u Evropi oko 65.000.

Bolest je prvi put prepoznata 1975. godine u gradu Lymeu u američkom Konektikutu po kojiem je i dobila ime. Tamo je veliki broj dece bolovao od mladalačkog reumatoidnog artritisa za koji se ispostavilo da je zapravo nastao usled ujeda krpelja. Većina te dece živela je blizu šumovitih područja.

Bolest prenose sićušni krpelji koji su zaraženi spiralnom bakterijom ili spirohetom. Međutim, bolest mogu nositi i drugi insekti, a sama bakterija ima više od 20 podvrsta, a pet njih može da prouzrokuje bolest kod ljudi. Ugrizom krpelja bakterija Borrelia ulazi u naš krvotok i tako putuje telom, a budući da može da mutira na puno načina, često je naš imunološki sistem uopšte ne prepoznaje. Upravo zato je i opasna jer ostaje neprimećena, a bolest se polako širi. Lajmsku boreliozu teško je dijagnostikovati.

Može se preneti s čoveka na čoveka preko slina, transplantacijom organa, transfuzijom krvi, seksualnim kontaktom ali i majčinim mlekom. Postoje i indicije da se može preneti na fetus preko posteljice ali to još nije dokazano.

Šta bakterija Borrelia može da učini ljudima?

Bolest ćete najčešće prepoznati po osipu. Obično se javlja crvenilo, na mestu gde je došlo do ugriza krpelja, s crvenom tačkom u sredini i crvenim krugom koji se polako širi i obično dosegne veličinu i do pet centimetara (tzv. bulls eye osip) i to tri do trideset dana nakon infekcije. Kako se bolest razvija tako utiče na ostale delove tela - nervni sistem, zglobove i srce. Mogu se javiti i simptomi poput bolova u mišićima i zglobovima, temperatura, slabost i glavobolja.

Pored ovi simptoma i problema, ova bakterija može da prouzrokuje upalu sra paralizu lica, meningitis pa čak i artritis. Ukoliko bolest pređe u hronični stadijum može se javiti i hronični artritis, smetenost, slabost u udovima i lošija motorna koordinacija.

Infekcije mozga su retka pojava sem ukoliko se lajmska bolest ne prepozna i ne leči na vreme to može da dovede do trajnih oštećenja na mozgu.

Lečenje može da potraje

Lek za ovu bolest ne postoji, ali može da se smanji rizik od infekcije. Ukoliko odlazite u šumu, potrebno je da nanosite repelente kako bi smanjili rizik od ugriza. Takođe je važno da se dobro obučete, tačnije zaštitite odećom.  Ako dođe do ugriza važno što pre početi s antibiotskom terapijom kako bi se sprečio razvoj bolesti i kako bi se izbegli dugoročni simptomi. Ukoliko bolest pređe u hronični stadijum lečenje može da potraje mesecima, pa čak i godinama.

Nekada i nakon antibiotske terapije pacijenti mogu i dalje da pate od iste, te je potreban multidisciplinarni pristup.

Evo kako da preponate Lajmsku bolest:

Izvor: NaDlanu
Foto: yayimages.com

Pogledajte još