BAKSUZNI PETAK 13: Noćas obavezno spavajte u svom krevetu, a evo i zašto

Kad pada trinaestog dana u mesecu, u narodu se veruje da je taj petak baksuzan, odnosno dan kada očekujemo da se nešto loše desi.

Nekada davno, ljudi su petak zvali i „veštičji sabat“. Verovalo se da se svakog petka dvanaest veštica sastaje sa đavolom, što je ukupno činilo trinaest zlih duša na jednom mestu koje se spremaju da nanesu zlo ljudima. Zbog toga se spoj petka i trinaestog u mesecu smatra najgorom mogućom kombinacijom.
Prema još jednom verovanju, petak 13. je baksuzan dan jer je Isus Hrist razapet u petak, a na tajnoj večeri je bilo 13 ljudi.

Kako postoje priče o tome zašto baš taj dan donosi nesreću, tako postoje i rituali koji će sprečiti tu nesreću.

Jedno od najrasprostranjenijih jeste da nikako ne treba menjati krevet na ovaj dan (a ni posteljinu), jer će to u snove prizvati zle duhove koji će se useliti u vašu dušu.

Takođe, čvrsto se veruje da ne treba putovati, jer nećete stići na odredište. Ovo sujeverje mnogi shvataju toliko ozbiljno, da čak i ne izlaze iz kuće kako bi izbegli bilo kakvu opasnost.

Ne treba seći nokte, jer ćete tako izbeći tugu, a u našem narodu se protiv "baksuzluka" i uroka, odeća oblači naopačke i nosi crveni konac.

Pogledajte još