Pomerena kazaljka na "satu apokalipse"

VAŠINGTON, 15. januara 2010. (Beta-AFP) - Kraj sveta možda nije tako blizu - Bilten nuklearnih naučnika je za jedan minut pomerio unazad skazaljku na "satu apokalipse" koji bi, ako bi pokazao "ponoć", označio atomsku kataklizmu.

Odluka o vraćanju "sata" za jedan minut doneta je posle konsultacije sa administrativnim savetom te naučne organizacije u kojoj je i 19 dobitnika Nobelove nagrade. Naučnici su objasnili promenu "ohrabrujućim stanjem u svetu" prema dvostrukoj pretnji: od nuklearne i klimatske katastrofe.

Sada "sat" pokazuje šest minuta pre "ponoći". "Sat apokalipse" je napravljen 1947. godine i na njemu je vreme promenjeno 18 puta. Poslednja promena je bila 2007. godine i tada je kazaljka pomerena za dva minuta unapred. Događaj, organizovan u Njujorku, prvi put je imao direktan prenos preko interneta na sajtu www.TurnBackTheClock.org.

"Jedan od ključeva nove ere saradnje je promena orijentacije američke vlade u međunarodnim pitanjima što se pretežno desilo posle izbora Baraka Obame", istakli su naučnici. Bilten naučnika na sajtu je naveo pragmatičan pristup Baraka Obame: ne samo smanjenje nuklearnog oružja zajedno s Rusijom, već i pregovore sa Iranom da bi odustao od spornog nuklearnog programa.

Pogledajte još