Teškoće u raspodeli pomoći na Haitiju

ŽENEVA, 15. januara 2010. (Beta-AP) - Stovarište Ujedinjenih nacija za hranom u razrušenoj prestonici Haitija, Port-o-Prensu, opljačkano je, a očajan narod grabi hranu iz razrušenih samoposluga, saopštili su u petak zvaničnici svetske organizacije.

Ekipe pristigle iz raznih zemalja da pomognu nastradalom narodu suočavaju se sa ogromnim logističkim teškoćama u nastojanju da raspodele hranu i vodu stanovništvu pogođenom razornim zemljotresom čiji očaj i nestrpljenje sve više rastu.

Portparol Svetskog programa za hranu (WFP) Emilija Kastela rekla je da je stovarište te organizacije u predgrađu Port-o-Prensa Site Solej opljačkano ali nije imala detalje o tome šta je ukradeno. WFP je imalo zalihe od 15.000 tona hrane u Haitiju pre zemljotresa.

Ona je dodala da su i obične radnje sa hranom u glavnom gradu takođe "ispražnjene" . Zbog pljački, loših puteva, uništene luke i zagušenog aeordroma u Port-o-Prensu, kao i straha od nasilja tri dana nakon zemljotresa većina Haićana nije dobila nikakvu pomoć.

Pogledajte još