Veče u hedonističkom raju

Najbolja španska vina, miris kubanskih cigara, luksuzni ambijent i diskretna muzika - za svakog hedonistu predstavljaju idealno provedeno veče. Da sve ovo nije samo prazna priča, proverila je i ekipa našeg portala na promociji vina prestižne vinarije iz španske regije Rioha (Rioja), "Bodega Ontagnon" u lokalu "La Casa del Habano". 

Probali smo vino Crianzom iz 2003. godine, kao i Arteso iz 2004. godine. Arteso se dobija iz loza koje su stare od 40 do 50 godina i proizvode se u ograničenim količinama od 25.000 boca. Crianzom se čuva u bačvama od hrastovog drveta 12 meseci, a zatim se flašira i čuva još tri godine i tek tada je spreman za degustaciju. 

Većina gostiju bili su domaći i strani uspešni biznismeni, koji su pokazali zavidno znanje o istoriji kubanskih cigara. Kako nam je objasnio Zdravko Brkić, generalni menadžer, ovde može da se kupi 60 vrsta cigara, od 15 najboljih kubanskih proizvođača. Iz bogate ponude mi izdvajamo Romeo Y Julieta, Partagas Coronas, Vegas Robiana Unicos, MonteCristo Edmundo ili Cohiba siglo. Cene zavise od kvaliteta, veličine i količine koja ostane na tržištu i iznosi od 225, pa sve do 4.000 dinara. Najskuplja cigara je pravi raritet i može da se kupi samo u Beogradu. Zove se Hojo de Monterei i za nju je potrebno izdvojiti 5.000 dinara. 

Degustacija vina je bila istinsko uživanje. U La Casa del Habano  ima oko 50 vrsta i sva su birana tako da uz njih mogu da uživaju istinski pušači. Nama su služili iz čaša od najboljeg nebrušenog kristala. Naravno, pre same degustacije vina su iz flaša  presipana u dekanter (bocu sa širokim dnom) kako bi zbog dugog stajanja dobila vazduh i vratila svoju pravu aromu. 

Najskuplje vino u lokalunapravljeno  je u kalifornijskoj vinarija Roberta Mondavija. Njegova cena je 34.000 dinara. 

Sve ostalo što vas zanima o La Casa del Habano međunarodnom lancu lokala saznaćete na licu mesta. Dovoljno je samo reći da su lusteri od "Swarovski" kristala, a kafu će vam poslužiti u šoljicama od rozentala. 

Tekst: Aleksandra Galić
Foto: Sanja Knežević

Pogledajte još