Da li ste zaista gladni: Prepoznajte lažnu uzbunu

Postoji 6 načina kako da proverite da li ste stvarno gladni ili je posredi "lažna" glad.

POGLEDAJTE NA SAT

Redovni obroci tokom dana pomaže telu da održi nivo šećera u krvi i smanji glad. Ako ste jeli pre sat ili dva, velike su šanse da osećate žudnju za hranom umesto stvarne telesne gladi. Umesto slanih grickalica ili slatkih zalogaja, popijte čašu vode ili napravite zeleni čaj.

SLUŠAJTE SVOJ ŽELUDAC

Zavijanje u želucu javlja se tokom procesa probave, odnosno kada se preostala hrana potiskuje sve dublje u crevima. Stoga ova pojava ne ukazuje uvek na glad i ne morate odmah krenuti prema frižideru. Pričekajte nekoliko minuta kako biste videli da li su neugodni zvukovi iz creva znak za glad ili probavljanje hrane. Ako je prošlo 2-4 sata od zadnjeg obroka (zavisno od količine pojedene hrane u prethodnom), verovatno vam telo šalje poruku da mu je potrebna hrana.

PROVERITE NIVO ENERGIJE

Drugi način da saznate da li ste gladni je da proverite nivo energije. Ako osećate glad, bezvoljni ste i nemate energije, moguće da vam je potreban obrok pun hranjivih materija koji će vas snabdeti energijom i utoliti glad.

PRIČEKAJTE 15 MINUTA

Kada počnete da osećate glad, ne znači da imate telesnu glad. Sačekajte 15 minuta kako biste shvatili o kakvoj je gladi reč. Glad koja dođe iznenada, najčešće je emocionalna glad i nije povezana sa stvarnom potrebom za unošenjem hrane u organizam. Ako nakon 15 minuta i dalje osećate glad, verovatno se radi o telesnoj gladi koju zadovoljite hranjivim obrokom. Ali, ako nakon 15 minuta prestanete da osećate želju za hranom, učinili ste dobru stvar čekajući. Isto pravilo važi i za vreme obroka. Kada osetite da ste dovoljno pojeli, pričekajte nekoliko minuta kako bi informacije o sitosti došle do mozga, umesto da se prejedate.

ŠTA ŽELITE DA JEDETE

Ako osetite iznenadnu glad i razmišljate o tačno određenoj namirnici (pica, ćevapi, čokolada, keks, sladoled) koju morate da pojedete odmah u tom trenutku, vrlo verovatno se radi o emocionalnoj gladi.

ODRADITE "VEGE" TEST

Kada osetite glad, zapitajte se da li biste bili zadovoljni obrokom od povrća poput kelja, spanaća, karfiola i slično. Ako je odgovor "da", onda ste zaista gladni (ali to nije pravilo). Međutim, ako vam se ne sviđa takav obrok i mislite da se nećete njime zadovoljiti, onda verovatno osećate žudnju za određenom hranom.

Izvor: Kiwi.hr

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.