Bregović: Napisaću veselu pesmu za Evroviziju

Iako se već neko vreme spekulisalo oko imena kompozitora i predstavnika Srbije na pesmi Evrovizije 2010, sada je već sigurno da će autor kompozicije biti Goran Bregović. On je odabran po specijnim kriterijumima: značajno je autorsko ime u oblasti popularne muzike, svojim umetničkim delovanjem ostvaruje zapažene rezultate i svojim umetničkim radom garantuje najviše profesionalne standarde.

- Kad su me pitali da li hoću da pišem pesmu za Evroviziju, odmah sam rekao da hoću. To je nešto što se ne odbija. Srbija je do sada imala uspešne nastupe na Evroviziji. Ja ne umem da pišem kao Željko Joksimović i Vladimir Grajić, čija je pesma "Molitva" pobedila, ali ću se potruditi da to ispadne dobro.

Da li već imate ideju kakva će pesma biti?
- Radim na nekih par ideja. Tražili ste Bregovića, i dobićete Bregovića. Ja sam statistički dobar, iako možda neko misli da sam sra*e.

Kog žanra će biti pesma?
- Napisaću veselu pesmu, jer je Evrovizija tako i zamišljena.

Da li je etno neophodan začin da bismo bili blizu vrha?
- Kad bih znao da je etno ono što se traži, bilo bi mi lako. Eto, prošle godine je pobedio klasičan norveški narodnjak. Ja sam zadnji koji piše narodnjake, ali ako tražite narodnjak, to ćete i da dobijete.

Da li u glavi već imate neke izvođače?
- Srbija ima dobre pevače, biće napravljen kasting od desetak mladih pevača koji se meni dopadaju. Ja ću napisati tri pesme, pa kome bude najbolje leglo, taj će biti izabran.

Pobednička kompozicija biće odabrana SMS-glasanjem gledalaca u okviru direktnog programa koji će realizovati RTS.

Domaćin ovogodišnjeg takmičenja je Norveška, zahvaljujući prošlogodišnjem pobedniku Aleksandru Ribaku sa pesmom "Fairytale". Iako je Oslo glavni grad, takmičenje će biti odrzano u "Telenor areni" koja se nalazi u Baerumu, mondenskom i prestižnom gradu nadomak prestonice. Prvo polufinalno veče biće održano 25. maja, drugo 27, a finale 29. maja.

Jelena Antonijević

Pogledajte još