TERORISTIČKI NAPAD NA SVADBI U TURSKOJ Najmanje 22 osobe poginule, više od 94 ranjenih

Bombaš-samoubica je aktivirao eksploziv za vreme proslave venačanja u Gazijantepu, nedaleko od sirijske granice, javila je agencija Dogan. Venčanje je bilo na otvorenom, u centru grada gde živi većinski kurdsko stanovništvo. Mladenci su poreklom iz Sirta, gde se vode borbe između pripadnika Radničke partije Kurdistana i snaga režima, zbog čega su venčanje organizovali u drugom gradu. Mladenci su u napadu ranjeni, ali im životi nisu ugroženi.


Erdogan je rekao da ne pravi razliku između muslimanskog propovednika u egzilu Fetulaha Gulena, koga optužuje da je organizovao neuspeli puč 15. jula, Radničke partije Kurdistana i džihadističke organizacije Islamska država, "verovatnog počinioca napada u Gazijantepu".

Erdogan je naveo da je cilj ovakvih napada stvaranje podela između etničih grupa koje u Turskoj.

Guverner Gazijantepa Ali Jerlikaja izjavio je takođe da je u pitanju "teroristički napad".


Turska se suočava sa više bezbednosnih pretnji od militanata "Islamske države" koji deluju na njenoj teritoriji i teritoriji susedne Sirije, kao i sa pripadnicima zabranjene kurdske militantne grupe Radnička partije Kurdistana.

Do eskalacije nasilja došlo je i prošle sedmice na većinskom kurdskom jugoistoku zemlje, gde je u odvojenim bombaškim napadima ubijeno 10 osoba, uglavnom policajaca i vojnika.

Zvaničnici su za ove napade okrivili kurdske militante.

Izvor: Blic

Pogledajte još