Prevremeni pubertet napada čak i dvogodišnjake

U malom broju slučajeva, dete može prevremeno da uđe u pubertet i da njihova tela počnu da poprimaju sekundarne seksualne karakteristike, već u drugoj godini života.

Prevremeni pubertet je medicinsko stanje koje izaziva rano otpuštanje hormona hipofize i hipotalamusa, koji onda stimulišu proizvodnju estrogena i izazivaju ulazak u rani pubertet.

Ne postoji gornja granica za dijagnostiku ovog stanja, ali stručnjaci se obično slažu da je reč o slučajevima u kojima dečak uđe u pubertet pre osme, a devojčice pre devete godine života.

U gotovo 90 odsto slučajeva kod devojčica i 50 odsto slučajeva kod dečaka, uzrok prevremenog puberteta može biti otkriven i obično se ispostavi da je reč o problemima u nekim delovima mozga, tumoru ili genetskoj abnormalnosti jajnika, testisa ili nadbubrežnih žlezda.

Gojaznost takođe može izazvati prevremeni pubertet.

Znaci prevremenog puberteta uključuju razvoj dojki, ubrzan rast, pojavu menstruacije, akni, uvećanje testisa ili penisa i rast pubičnih dlačica.

Međutim, stanje je teže dijagnostikovati nego što bi bilo očekivano.

Pol Kaplovic, lekar Nacionalnog medicinskog dečjeg centra u Vašingtonu, kaže da je samo jedno od desetoro dece koji su imali simptome ulaska u pubertet, dobijalo dijagnozu prevremenog puberteta.

On objašnjava da se može desiti da se kod dece pojavi samo jedan od simptoma, a da drugi izostanu. Stručnjaci smatraju da je u tom slučaju reč o normalnim varijacijama, a ne o poremećaju.

Da li će se prevremeni pubertet lečiti, zavisi od uzroka, a primarni cilj većine terapija je da omogući detetu da dostigne normalnu visinu, budući da ovo stanje može poremetiti rast.

U slučaju da nema očiglednog medicinskog uzroka, stanje se može lečiti posebnim hormonima koji se ubrizgavaju obično jednom mesečno i odlažu dalji razvoj.

Izvor: B92

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.