NAUČNICI UPOZORAVAJU: Dezodoransi opasni po život?

Žene koje redovno koriste dezodoranse koji u sebi sadrže aluminijumske soli spadaju u rizičnu grupu onih koje bi zbog toga mogle da obole od raka dojke, pokazala je nova švajcarska studija.

Već dugo se govori kako aluminijumov hlorohidrat iz dezodoransa i roll-ona uzrokuje rak dojke, mnogi su to demantovali, a najviše proizvođači tih proizvoda. Nova studija sprovedena u Švajcarskoj otkrila je kako dugotrajna izloženost toj hemikaliji može da podstakne razvoj tumora koji se šire po telu, piše "The Local".

Naime, soli aluminijuma blokiraju žlezde znojnice, nakupljaju se u tkivu dojki i i proizvode efekte slične onima koje proizvodi estrogen.

Ono što je posebno zabrinjavajuće jeste činjenica da većina današnjih perspiranata sadrži upravo tu hemikaliju ili neke druge sastojke s aluminijumom.

Jedan od naučnika koji je radio na izradi studije Andre-Paskal Sapino, ove sastojke je uporedio sa azbestom.

Sapino, koji je onkolog, savetuje i muškarce i žene da izbegavaju dezodoranse koji sadrže aluminijumske soli, javlja "Dejli mejl".

I lekari u Srbiji upozoravaju pacijente na opasne sastojke dezodoransa.

Kako kažu, od kada se aluminijumske soli koriste u proizvodnji ovih kozmetičkih prizvoda, kako bi se smanjilo znojenje, učestali su problemi sa "zapušenjem" pora što uzrokuje upale, oticanje i bolove.

Izvor: Alo!

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.