Davanje OVIH imena deci zakonom je zabranjeno

Svaka država ima svoj zakon i normativ na osnovu koga se zna koja imena mogu da se daju deci, a koja ne mogu.

Ovo je lista imena koje je sud odbio.

Nutela

Francuski par je želeo da svojoj kćerki da ime po čuvenom krem namazu kako bi pokazali koliko je slatka. Sudija se nije saglasio sa njihovom odlukom uz obrazloženje da će zbog imena devojčica biti meta šale. Sudija je skratio ime, pa se devojčica sada zove Ela.

Akuma (Đavo)

Akuma na japanskom znači Đavo, a zbog pokušaja da se detetu da ovo ime oglasio se i japanski premijer. Ministar pravosuđa je istakao kako vlada ne bi trebalo da se meša u izbor imena, ali nakon duže rasparave ovo ime je postalo ilegalno.

Anal

Na listi zabranjenih imena na Novom Zelandu je Anal, jer je nekom roditelju iz nepoznatih razloga to ime palo na pamet.

Gesher (Most)

Norveška ima stroga pravila kada su imena dece u pitanju. Majka malog Mosta završila je u zatvoru, jer nije platila kaznu zbog korišćenja imena koje je nedozvoljeno. Ona je izjavila da joj je ime rečeno u snu i da tako treba svog sina da zove.

@

Kao i brojne zemlje, tako i Kina ne dopušta simbole i brojeve kao deo imena. Ali čuveni simbol se u Kini izgovara kao “ai-ta“, što slično zvuči kao “volim ga“ na kineskom, pa je jedan par mislio da je to pravo ime za njihovog jedinca. Sud se nije saglasio.

Metalika

Mala Metalika krštena je pod ovim imenom, ali švedski sud je rekao – ne.

Linda

Saudijska Arabija je 2014. godine objavila listu imena, među kojima je bila i Linda. Na listi su se našla imena koja nisu dozvoljena, jer imaju povezanost sa zapadnjačkom kulturom.

Fraise

Na francuskom ovo znači jagoda, ali francuski sud je bio zabrinut zbog fraze “ram è ne ta fraise” ili u slobodnom prevodu “dovlači gu*icu ovamo”, pa su roditelji odustali od ovo ideje.

Izvor: B92

Pogledajte još