OPREZ: Analgetici oštećuju bubrege

Na ovo posebno treba obratiti pažnju ukoliko se uzimaju veće količine lekova, upozoravaju danski naučnici. Bez obzira na to da li ih pijete na svoju ruku ili po preporuci lekara, mogu da smanje dotok krvi u bubrege, a time i da dovedu do poremećaja u radu.

Istraživanja su pokazala da se godišnje dijagnostikuje poremećaj u radu ovog organa kod jednog do tri odsto ljudi zbog zloupotrebe lekova, među kojima je najviše nesteroidnih, protivupalnih medikamenata koji ublažavaju bolove i snižavaju temperaturu. Osim toga, pušači su skloniji oštećenju bubrega, jer imaju belančevine u urinu. Češće im je potrebna dijaliza kao i transplantacija bubrega, pokazala su istraživanja.

Konzumiranje previše šećera komplikuje zdravlje i uglavnom dovodi do dijabetesa i gojaznosti, koji su glavni faktori rizika za nastanak bolesti bubrega. Zato se preporučuje manje šećera, jer to znači manje kalorija, na čemu će bubrezi biti više nego zahvalni.

Istovremeno, previše soli može da dovede do povišenog pritiska, a za hipertenziju se zna da oštećuje bubrege. Vremenom može doći i do otkazivanja. Zato bi osobe koje imaju visok pritisak i bolesne bubrege trebalo dnevno da unose najviše 1,5 mg soli.

Izvor: Novosti

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.