UNICEF upozorava na trgovinu decom sa Haitija

ŽENEVA, 22. januara 2010. (Beta-AFP) - Dečji fond Ujedinjenih nacija (UNICEF) je u petak upozorio da su nestala neka deca iz bolnica na zemljotresom razorenom Haitiju i da se treba čuvati od mreža trgovine decom povezanih sa međunarodnim tržištima usvajanja, koje se aktiviraju posle ovakvih katastrofa.

Žan Lik Legran, regionalni savetnik UNICEF-a, je rekao novinarima u Ženevi da je, prema dosadašnjim informacijama njegove organizacije, 15-oro dece nestalo iz bolnica na Haitiju.

"Mi smo već imali ovakvo iskustvo za vreme cunamija (u Aziji 2004). Te mreže se odmah aktiviraju posle neke katastrofe i koriste slabost države i lošu koordinaciju ljudi na terenu da bi otele decu i izvele iz zemlje", objasnio je Legran.

On je rekao da ima dokaza da na Haitiju već postoje mreže trgovine decom preko Santo Dominga, glavnog grada susedne Dominikanske Republike. Legran je upozorio zemlje koje prihvataju decu sa Haitija, da poštuju Hašku konvenciju koja štiti decu i njihove porodice od ilegalnog usvajanja i da traže potvrde kojim se dokazuje da ta deca nisu bila oteta ili prodata.

Pogledajte još