DEVET odličnih razloga da svakog dana pojedete TRI banane

Istraživanja su pokazala da tri male banane dnevno daju dovoljno energije za naporan 90-minutni trening. No, energija nije jedini način na koji nam banane mogu pomoći da ostanemo u formi i zdravi. Kao što je navedeno, one mogu takođe pomoći u prevladavanju ili sprečavanju većeg broja bolesti. Zanimljivo je kako tri banane sadrže oko 1500 mg kalijuma.

Zdravstvene prednosti

Sprečava kardiovaskularne bolesti: Britanski i italijanski naučnici su otkrili da ako pojedemo jednu bananu za doručak, jednu za ručak i jednu uveče to bi trebalo osigurati dovoljno kalijuma koji će osigurati smanjenje rizika za stvaranje ugruška u mozgu za oko 21 posto. Studija je objavljena u časopisu Journal of American College of Cardiology. Naučnici su analizirali podatke iz jedanaest različitih studija koje datiraju iz sredine šezdesetih godina te su udružili rezultate kako bi dobili celokupan pregled. Na temelju toga su zaključili kako je dnevni unos kalijuma od oko 1600 mg bio dovoljan da smanji rizik od moždanog udara za više od petine. Prosečna banana sadrži oko 500 miligrama kalijuma, koji pomaže sniziti krvni pritisak i kontroliše ravnotežu tečnosti u telu. Prethodno istraživanje u The New England Journal of Medicine utvrdilo je da konzumacija banane u svakodnevnoj ishrani može smanjiti rizik od smrti od moždanog udara za čak 40 posto.

Banane podstiču stvaranje koštane mase: Kalijum u bananama pomaže da spreči loše učinke ishrane s visokim udelom soli jer sprečava slabljenje kostiju, navodi autorka studije dr Debora Selmejer, profesorka endokrinologije i metabolizma na Univerzitetu u San Francisku. Kalijum je dokazano zaštitio kosti žena koje su ga uzimale, kaže Selmejer. One su izgubile manje kalcijuma nego žene koje su bile na ishrani sa smanjenim udelom soli.
Smanjuje depresiju: Prema nedavnom istraživanju sprovedenom među ljudima koji pate od depresije, mnogi od njih su se osećali mnogo bolje nakon što su pojeli bananu. To je zato što banana sadrži triptofan, vrstu belančevine koju telo pretvara u serotonin, hormon koji poboljšava raspoloženje i omogućuje da se osećamo srećnije.

Ublažava simptome PMS-a: Zaboravite na anksioznost i tugu i pojedite bananu. Vitamin B6 koji banana sadrži reguliše nivo glukoze u krvi koja utiče na naše raspoloženje.

Sprečava anemiju: Bogata gvožđem, banana može stimulisati proizvodnju hemoglobina u krvi i tako pomoći kod nekih slučajeva anemije.

Pomaže pri povišenom krvnom pritisku: Ovo jedinstveno tropsko voće zbog bogatog sadržaja kalijuma i malog udela soli pomaže pri snižavanju krvnog pritiska. Takav učinak banana potvrdila je i američka Agencija za hranu i lekove koja je dopustila kompanijama koje se bave prodajom banana da smeju da tvrde da banana ima sposobnost da smanji rizik od visokog krvnog pritiska i moždanog udara.

Jačanje moždanih funkcija: 200 studenata u Twickenham školi u Londonu olakšalo je svoj prolazak na ispitima jedući banane za doručak, odmor i ručak. Istraživanja su pokazala da kalijum može pomoći pri učenje tako što jača funkciju mozga.

Pomažu kod zatvora: Bogate vlaknima, banane u ishrani mogu pomoći da se vrati normalno delovanje creva i time omogućuju prevladavanju problema bez posezanja za laksativima.

Protiv mamurluka: Jedan od najbržih načina lečenje mamurluka je priprema i konzumacija smutija od banane, zaslađenog medom. Banana umiruje želudac i uz pomoć meda nadoknađuje potrošene novoe šećera u krvi.

Izvor: Zdravakrava

Pogledajte još