Kosovo napravilo značajan napredak

UJEDENJENE NACIJE, 23. januara 2010. (Beta) - Većina predstavnika država u Savetu bezbednosti UN ocenila je u petak uveče da je na Kosovu u prethodna tri meseca ostvaren napredak i pozdravila dobru organizaciju lokalnih izbora 15. novembra, ali i pozvala Prištinu da dalje radi na unapređenju prava manjina i povratku izbeglica.

U raspravi posle predstavljanja redovnog tromesečnog izveštaja generalnog sekretara UN Ban Ki Muna, ambasador Francuske u UN Žerar Aro istako je značaj misija UNMIK i Euleks na Kosovu i pohvalio podatke koji pokazuju smanjenje međuetničkih sukoba.

Britanski ambasador Mark Lual Grant kazao je da je u prethodnom periodu ostvaren značajan napredak i da je saradnja sa Euleksom korisna za sve zajednice na Kosovu. On je dodao da se pitanje snadbevanja strujom severa Kosova nepotrebno politizuje i apelovao na konstruktivan pristup svih strana.

Predstavnica SAD u UN Rozmari Dikarlo naglasila je da je u poslednje dve godine Kosovo priznalo 65 država i čestitala kosovskim vlastima na dobroj organizaciji lokalnih izbora. Ona je kazala da raduje učešće Srba na tim izborima i izrazila nadu da će oni to činiti i na svim budućim izborima na Kosovu. Kineski i ruski ambasadori izneli su drugačije mišljenje u Savetu bezbednosti UN, navodeći da na Kosovu i dalje postoje veliki problemi koji nisu rešeni.

Pogledajte još