NEK JE SA SREĆOM! Kirk Daglas puni 100 godina!

Od početka filmske karijere, 1946. godine, Kirk Daglas ostvario je više od 90 filmskih uloga, a ostaće poznat, između ostalog, po filmovima Šampion, Žudnja za životom, Obračun kod OK korala, Staze slave, Poslednji voz sa Gan Hila, Spartak.

Iako je tri puta je nominovan za nagradu Oskar za glavnu mušku ulogu, 1950. za film Šampion, 1953. za ulogu u filmu Loši i lepi i 1957. godine za film Žudnja za životom, Daglasu je tek 1996. godne dodeljen počasni Oskar za životno delo.

Kirk Daglas rođen je 9. decembra 1916. godine kao Išur Danielovič u gradu Amsterdam, u saveznoj državi Njujork, u siromašnoj porodici jevrejskih imigranata iz Gomelja, u današnjoj Belorusiji.

U mladosti je radio najrazličitije poslove da bi prehranio sebe i porodicu, izmedju ostalog i kao prodavac, raznosač novina, domar i rvač na vašaru.

Kirk Daglas sa sestrama, 1947. godine
Kirk sa sestrama, 1947. godine, Foto: Profimedia
Glumeći u srednjoškolskim predstavama, shvatio je da želi da postane glumac, a njegov talenat prepoznala je i njujorška Američka akademija dramskih umetnosti koja mu je dodelila specijalnu stipendiju.

Pre nego što se 1941. godine pridružio američkoj mornarici, ime Izi Demski, koje je do tada koristio, zvanično je pormenio u Kirk Daglas.

Po povratku u Njujork, radio je u pozorištu, na radiju i snimao reklame. Godine 1946. imao je prvu filmsku ulogu u filmu "Čudna ljubav" Marte Ajvers, a prekretnicu u karijeri označio je film "Šampion" 1949. godine.

Daglas iz dva braka ima četiri sina, a njegov najstariji sin je čuveni glumac Majkl Daglas. Bio je oženjen Dajanom Dil, koja je preminula 1951. Tri godine kasnije uplovio je u bračnu luku sa Anom Bajdens (97), sa kojom je i danas u braku.

Izvor: Beta

Pogledajte još