U Mongoliji minus 40

ULAN BATOR, 25. januara 2010. (Beta-AP) - Izuzetno niske temperature, zbog kojih je u Mongoliji već uginulo više od milion grla stoke, ozbiljno ugrožava i snabedevanje hranom i uslove života stanovništva, saopštile su u ponedeljak Ujedinjene nacije (UN).

Od 21 mongolske provincije, 19 ih je pogođeno jakim snežnim padavinama i temperaturama koje su pale i na minus 40 stepeni. Velika hladnoća u siromašnoj zemlji smeštenoj između Kine i Rusije usledila je posle letošnje suše zbog koje seljaci nisu mogli da sakupe dovoljno hrane za stoku. Više od trećine stanovništva Mongolije živi od stočarstva.

"Siromašni ljudi nisu imali mogućnosti da ostave hranu i ogrev za zimu, a zalihe u selima koje su sada odsečena od sveta su na izmaku", rekla je koordinatorka UN za Mongoliju Rana Flauers. Agencije UN pokušavaju da dođu do najugroženijih i posebno su zabrinute zbog trudnica koje su zbog snega odsečene od zdravstvenih ustanova, rekla je Rana Flauers.

Do sada su tri žene umrle na porođaju, a agencije UN su zabrinute i zbog učestalosti oboljevanja od zapaljenja pluća kod dece i trudnica i sve većeg broja neuranjenih, dodala je ona.

Pogledajte još