Šesti Networking Day - Poslovni susreti održan u Novom Sadu

dsc_4633

Na događaju, održanom 21. decembra u novosadskom Hotelu Putnik, prisutnima se obratio Đorđe Raković, direktor Garancijskog fonda Vojvodine, koji je objasnio šta ovaj Fond može da ponudi kompanijama, aktivnim preduzetnicima kao i poslovnim početnicima. Garancijski fond Vojvodine postoji samo za terotoriju Vojvodine i omogućuje lakše dolaženje do kreditnih linija poslovnih banaka dajući garancije banci za klijenta koji bi usled oštrih bankarskih uslova teže došli do kredita ukoliko bi se samostalno obratili banci. Garantni fond Vojvodine obezbeđuje garancije za kredite od 3.000 – 300.000 € s tendecijom povećanja gornjeg iznosa kredita a podržava oblasti poljoprovrede, energetske efikasnosti, kupovinu poljoprivrednog zemljišta, mašina i opreme. Posebna linija garancija ustanovljena je za podršku ženskom preduzetništvu na teritoriji AP Vojvodina. Đorđe Raković je istakao i da građani AP Vojvodine nisu dovoljno upoznati sa uslugama Garancijskog fonda Vojvodine i pozvao sve zainteresovane da im se obrate za sve potrebne informacije.

dsc_4691

Andrija Gerić, naš poznati odbojkaš, vlasnik brojnih medalja i titula iz ovog sporta a sada diplomirani psiholog, bio je drugi gost Irene Lalić na NetWorking Day – Poslovnim susretima u Novom Sadu. Andrija je pokrenuo radionice za mentalnu pripremu sportista i okrenuo se ovom vidu treninga sportista, istaknuvši koliko je važno naučiti da kada se dogodi poraz, nastaviti dalje i imati oko sebe one ljude koji mogu da pomognu. Za ovaj sportski koučing obraćaju mu se menadžeri. Jer, kako je istakao Andrija “ i u poslu, kao i u sportu, može da se dodirne dno, važno je nastaviti dalje, jači”

Vladimir Kovač je još jedan sportista na novosadskom Networking Day-u. Kao bivši košarkaš, nakon povrede nadogradio je porodični biznis i posao proizvodnje biodizela koji je započeo njegov otac, preorijentisao na proizvodnju hladno ceđenog ulja, najpre od suncokreta, a potom, prateći zahteve tržišta uvodio u program i ulja drugih biljaka, te je na red došlo i hladno cedjeno ulje od pistaća. ‘’ Fokusirajte se na prilike i stvarajte ih sami” – poruka ja koju je Vladimir podelio sa prisutnim posetiocioma.

dsc_4777

Posebno interesovanje posetilaca izazvala je poslovna priča mladog beogradskog preduzetnika iz Fundus Holdinga, Đurađa Caranovića, koji je iz ljubavi prema hrani želeo da ima svoju baštu. Prvi pokušaj i sve uloženo, propalo je a onda se, kako to obično biva, sve preokrenulo. Uz upornost, ljubav i malo sreće, koja nije slučajna, već rezultat rada i istrajnosti, Đurađ je proizveo organsku i to premijum hranu – povrće i voće a koje je zbog vrhunskog kvaliteta sve odmash plasirao na tržište najpre Austrije a potom i druge delove EU. Koliko je Srbija pogodna za proizvodnju organske hrane, pokazao je njegov poslovni primer – za samo tri godine, u svoj lanac proizvodnje premium organske hrane uvrstio je 104 domaća proizvođača,kooperanta i ustanovio know – how za ovu oblast. Đurađ i njegov mladi, kreativni tim, povezali su dve najperspektivnije oblasti za razvoj Srbije, poljoprivredu i IT, te su tako napravili i dronove kojima mogu da prate proces sazrevanja voća i povrća iz njihovih bašta, i druge korisne alate. Ovo je ogroman uspeh srpskih preduzetnika, i sjajan primer uspeha, postignutog za samo tri godine rada. Đurađ nastavlja svoj rad tako što će zainteresovanim poljoprivrednim proizvođačima, pomagati da usvoje znanja i veštine potrebne za pokretanje proizvodnje premium organske hrane.

Decembarski NetWorking Day u Novom Sadu je bio drugi događaj održan u ovom gradu, prvi put je to bilo u martu ove godine a Irena Lalić najavljuje još ovakvih korisnih druženja u Novom Sadu i Beogradu i u 2017.

Pogledajte još