Predsedništvo EU sve čini za napredak Srbije

BRISEL, 26. januara 2010. (Beta) - Španija je, kao predsedavajući Evropske unije, pokrenula konsultacije s članicama EU oko sledećih koraka vezanih za zahtev Srbije za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU i čini sve da Srbija i ceo Zapadni Balkan napreduju ka Evropi.

To je u utorak u Briselu izjavio šef španske diplomatije Migel Anhel Moratinos posle sastanka sa srpskim ministrom inostranih poslova Vukom Jeremićem u sklopu Političkog dijaloga EU-Srbija. Moratinos je podvukao da do novog poteza treba da dođe "što pre to bolje", a to je pre svega odluka Saveta ministara EU da od Evropske komisije zatraži "mišljenje" o spremnosti Srbije da dobije status kandidata za članstvo u EU.

Jeremić je podvukao da će Srbija nastaviti svim snagama da sprovodi evropske reforme i održava sadašnji najveći mogući stepen saradnje s Haškim sudom, u očekivanju da se i za pitanje ratifikacije celog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbija-EU, održi konsenzus evropskih partnera oko te saradnje, postignut prilikom decembarske odluke o stavljanju na snagu Prelaznog sporazuma o trgovini.

Jeremić i Moratinos su istakli da će pažnja za sređivanje stanja na Kosovu, uključujući Severnu Mitrovicu, biti usredsređena kroz veze Srbije i Euleksa i stavili do znanja da EU ne podržava plan Međunarodne civilne kancelarije za sever Kosova.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.