KRENUO VOZ DO KOSOVSKE MITROVICE: Voz ukrašen freskama manastira danas imao promo vožnju!

Okupljenima se obratio Marko Đurić, direktor Vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju, izrazivši zadovoljstvo zbog ponovnog puštanja u pogon ove linije.

- Prvi put posle mnogo godina kreće voz na relaciji Beograd-Kosovska Mitrovica, i to na zahtev mladih građana koji žele da budu što bolje povezani sa Beogradom - rekao je Đurić.

Kako kaže, ovo je prvi voz koj je opremljen internetom, kao i da predstavlja neku vrstu pokretne izložbe.

- Hvala svima koji su došli.Primarna uloga ovog voza je da poveže ljude! Želja nam je da iz dana u dan bude što više putnika, kao i studenata iz Kosovse Mitrovice kojima će ovaj voz korisititi - ispričao je on.

Na šalterima železničke stanice još uvek ne znaju koliko će koštati karta od Beograda do Kosovske Mitrovice. Danas su bile promo karte, koje nisu mogle da se kupe na šalterima.

Na zahtev Edite Tahiri da se voz zaustavi, Đurić je rekao da desetine autobusa idu sa Kosova u Srbiju, kao i da je ovaj voz "produžetak već postojeće linije".

- To je produžetak postojeće linije od Kraljeva do Kosovske Mitrovice i nije nikakva novina u političkom smislu - istakao je Đurić.

Prisutnima se obratio i svetski poznat umetnik Andrej Vasiljević, koji je oslikao unutrašnjost voza, rekavši da se nada da će ovaj voz - biti voz prijateljstva.

Na pitanje da će nekome ko nije pravoslavac biti neprijatno dok se bude vozio u vozu, Đurić je objasnio da je to Uneskovo kulturno nasleđe.

- Voz nikako ne može biti provokacija za Prištinu, s obzirom da je ukrašen svetskom kulturnom baštinom - naveo je on.

Tačno u 8.30 voz je krenuo sa perona, a zbog dosta predviđenog stajanja na svom putu do Kosovske Mitrovice, vozu će biti potrebno oko 10 sati da završi svoje putovanje.

Ovo je promotivna vožnja, a probna linija Beograd - Kosovska Mitrovica biće uspostavljena od 20. januara do 26. februara, nakon čega će biti odlučeno da li će postati redovna linija.

Voz će saobraćati rutom Beograd-Mladenovac-Lapovo-Kragujevac-Kraljevo-Raška-Kosovska Mitrovica.

Đurić je sa novinarima putovao vozom do Topčidera.

Voz obezbeđuje policija koja stoji između vagona.

Kako javlja reporter "Blica" iz voza, na svakoj stanici okupljeni građani Srbije sa oduševljenjem mašu i pozdravljaju voz, dok neki čak i ulaze unutra da se fotografišu.

Izvor: blic.rs, tanjug.rs

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.